Найджъл Джоунс, британски историк, изследовател на Третия райх, в списание

...
Найджъл Джоунс, британски историк, изследовател на Третия райх, в списание
Коментари Харесай

Следва ли Путин в Украйна ходовете на Хитлер срещу Чехословакия

Найджъл Джоунс, английски историк, откривател на Третия райх, в списание " Спектейтър "
Подобно на доста владетели на Русия преди него, изключително Сталин, Владимир Путин е разпален по историята. И, наподобява, е показал изключително внимание към събитията от 1938 година Тогава различен деспот, Адолф Хитлер, съзнателно предизвика унищожаването на самостоятелна европейска страна - Чехословакия, посредством разпалване на неодобрение на етническо малцинство в нейните граници.

Следва ли Путин в борбата си с Украйна ходовете на Хитлер? Много наподобява на това.
На 28 май 1938 г . Хитлер споделя на среща с висши генерали : " Напълно съм решен, че Чехословакия би трябвало да изчезне от картата. " Реклама
Путин също намерено и неведнъж изрази мнението, че Украйна е неразделна част от една по-голяма Русия, само че е била откъсната от лоното и би трябвало да бъде върната - или спокойно, или със мощ. Тази седмица в раздразнителен ефирен монолог и с език, злокобно напомнящ за нацисткия фюрер, Путин разказа Украйна като " колония ", която няма " историческо право на битие ".

Точно както Хитлер се възмущаваше надълбоко от самото основаване на Чехословакия от пепелта на родната му Австрия и от срама поради провалянето на Германия в Първата международна война, по този начин и Путин преглежда Украйна като неприличен и нелегитимен непряк артикул от разпадането на Съветския съюз през 1991 - събитие, което той разказа като най-голямото злополучие на XX век и даде обещание да върне нещата в предходния им тип.

И двамата вложиха своите персонални усеща в държавната политика в нарушаване на интернационалните контракти. Хитлер окупира Рейнланд и Австрия, преди да се заеме с разгрома на чехите; Путин последва образеца му с войните в Чечения и Грузия, преди да анексира Крим от Украйна през 2014 година като въведения към актуалната си експанзия.

И двамата употребяват съществуването на обилни малцинства като троянски коне. Судетските германци съставляват съвсем една четвърт от общото население на предвоенна Чехословакия и Хитлер употребява техния водач Конрад Хенлайн като своя марионетка, с цел да усили настояванията за локална автономност до цялостно усвояване в Райха.
Реклама
Подобен дял етнически руснаци живеят в Украйна. И тъкмо както Хитлер твърди, че судетските германци страдат от " нечувани зверства " от чехите, по този начин Путин употребява думата " геноцид " за съветското малцинство в Украйна , с цел да оправдае нашествието си в източните й елементи.

Путин съумя да трансформира отхвърли си да признае правото на битие на Украйна в действителна въоръжена експанзия против нея и поради усещането си за слабостта на Запада. Като друго злокобно ехтене от предишното - и през днешния ден на разделения и колеблив западен съюз му липсва воля за отбрана на териториалната целокупност на Украйна. Точно както Англия и Франция изоставиха чехите на произвола на ориста им в Мюнхен през 1938 година

Путин е наясно и по какъв начин Хитлер, откакто съумя да разчлени Чехословакия, продължи през идната година - август 1939 година, с майката на всички подправени интервенции. От немска радиостанция на полската граница нацистки сътрудници излъчиха провокативно известие на полски език. И сложиха тела на разстреляни концлагеристи, облечени в полски униформи, с цел да " покажат ", че поляците са нахлули в Германия. На идващия ден, откакто си обезпечи подправения casus belli, Вермахтът навлезе в Полша иВтората световнавойна стартира.

Със известията за сходни трикове, които идват от Източна Украйна, обяснимо е, в случай че поляците и балтийските страни се усещат обезпокоени.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Градове 2 Право 3 Енергетика Реклама
Разбира се, изпращането на танкове е и обичайният съветски отговор на по-малки страни, които се осмеляват да имат лична воля и да я пазят. Това, което се разиграва в Украйна през днешния ден, беше забелязано по улиците на Будапеща през 1956 година и на Прага през 1968 година Но преди да насили шанса си още повече, Путин може да се замисли за ориста на този, чийто справочник следва: нападателните диктатори рядко умират в леглата си.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР