Най-засегнати от битовата престъпност са най-големите градове, а усещането за

...
Най-засегнати от битовата престъпност са най-големите градове, а усещането за
Коментари Харесай

Проучване: Битовата престъпност у нас е най-голяма в Монтана и Враца

Най-засегнати от битовата престъпност са най-големите градове, а чувството за неустановеност е по-силно в дребните обитаеми места, се показва в проучване "Противодействие на битовата престъпност и повишение доверието към полицията " на Центъра за проучване на демокрацията, показано през вчерашния ден.
През 2020 година битовата престъпност е най-висока в областите в Северозападна България - Монтана и Враца, следвани от Варна, София-град и Бургас. Най-ниско е равнището в Южна България, по-специално в областите Кърджали, Смолян и Благоевград, се споделя в проучването. Допълва се, че в интервала 2019 - 2021 година доверието на българските жители в полицията за пръв път изпреварва недоверието.
Според данните в проучването през 2019 година над 60 на 100 от жертвите на закононарушения не са декларирали това в полицията. Посочените от жителите съществени аргументи са, че: полицията не може да направи нищо; не е било толкоз сериозно; полицията няма да направи нищо. За съпоставяне през 2015 година 46 на 100 от жителите не са декларирали, че са били жертва на закононарушение. В проучването е включена и статистика на Евробарометър, съгласно която България е в дъното на таблицата за доверие в полицията от страните в Европейския съюз.
Изследването подчертава и върху казуса с регистрацията на закононарушенията. Като аргументите за това са неналичието на противоположна връзка за хода на следствието, неналичието на отчетност и бистрота от локалните структури на Министерство на вътрешните работи и незадоволително ограничения за поощряване на жителите да оповестяват за закононарушения.
Според Националното проучване на престъпността, общият брой закононарушения през 2019 година е сравним с този през 2014 година, само че полицията е записала над два пъти по-малко закононарушения през 2019 година спрямо 2014 година - най-ниският % регистрирани закононарушения.
Политически и управнически напън за отчитане на по-ниска престъпност е най-често дискутираната причина в България, споделят откривателите. При процеса на регистрация на закононарушения се показват два казуса - незадоволителна осведоменост на жителите и липса на електронизация при обособени стадии от регистрацията на закононарушения от полицията.
Зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи, че ведомството поставя огромни старания за възстановяване на работата по противопоставяне на престъпността и във връзка с информираността на жителите. По думите му процесът върви в позитивна посока. Директорът на Главна дирекция "Национална полиция " /ГДНП/ Станимир Станев уточни, че има основана организация и е разпоредено на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи да изпращат документално информация до жителите, подали сигнал през тел. 112, за това какво се случва и какво е свършено по него. Той добави, че Министерство на вътрешните работи постоянно се пробва да осведоми обществото за по-сериозните случаи на закононарушения. По неговите наблюдения никой от управлението на полицията не оказва напън на по-нисшестоящите чиновници - нито професионален, нито да крият закононарушения, нито политически.
По данни, изнесени от шефа на ГДНП за първите 11 месеца на 2021 година, сравнявайки миналата 2020 година, равнищата на престъпност са по-ниски с осем %.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР