Най-запомнящото се събитие в четвъртък е гражданският протест срещу номинацията

...
Най-запомнящото се събитие в четвъртък е гражданският протест срещу номинацията
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕЦБ обявява резултатите от проверките на банките, ЕК критикува България заради африканската чума

Най-запомнящото се събитие в четвъртък е гражданският митинг против номинацията на Иван Гешев за основен прокурор. Стотици желаеха от Висшия правосъден съвет (ВСС) да отдръпна кандидатурата на Гешев. Протестът беше подсилен и от " Демократична България ". Както към този момент стана класическо, по същото време се организира и миниконтрапротест, напоително отразен от кафявата организация " Пик ".

Кризата към болестта с африканска чума при свинете продължава да се разраства, като Брюксел подлага на критика остро небрежността на българските управляващи. Междувременно пък депутатите взеха решение, че ще създадат лично следствие към приключването на данни от Национална агенция за приходите, като сътвориха краткотрайна анкетна комисия с ръководител Красимир Ципов от ГЕРБ. Ако се съди по резултатите от многочислените такива комисии, тази надали ще създаде нещо свястно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-долу може да видите селекцията от най-важните вести през днешния ден, обяснени по този начин, че да се схваща освен какво се случва, само че и какво значи то.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

ЕЦБ ще разгласи в петък резултатите от инспекцията на шестте български банки

Ситуацията в резюме : В петък по здрач Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разгласи дълго чаканите резултати от инспекцията на качеството на активите и стрес тестванията на шест български банки. Това са топ три финансови институции по активи - Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Обединена българска банка , както и топ три на тези с локален капитал - Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк . Проверката е в резултат на декларираното от България желание да влезе в тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните отвън еврозоната да се причислят към Банковия съюз). Всичко това се прави с една цел - страната да получи утвърждение за валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната).

- Българска народна банка през днешния ден към този момент заяви, че резултатите от оценката на ЕЦБ подхождат на тези от инспекцията, осъществена от тях през 2016 година

- Централната ни банка съобщи още, че ще бъдат подхванати следващи дейности, свързани с по-нататъшно подсилване на финансовата позиция на банките.

- Досега нито една страна отвън еврозоната не е влизала в банковия съюз - България проправя пътя, по който година по-късно потегли и Хърватия.

Защо е значимо това: Резултатите от инспекциите на ЕЦБ са действителният входен билет на България към чакалнята на еврозоната. През лятото на предходната година страната ни подписа договорка със своите европейски сътрудници, в която най-важната точка е банковият съюз . Затова и след оценката за банковия бранш, която ще даде Франкфурт, ще стане ясно по кое време ще е реалност контрактуваното от държавното управление синхронно влизане в ERM II и Банковия съюз. От оповестеното в четвъртък известие от Българска народна банка излиза наяве, че към този момент изненади не се чакат. Останалите задължения, които пое България, са главно законови промени, свързани с финансовия бранш, ръководството на държавните предприятия и битката с прането на пари. Министерството на финансите към този момент ги регистрира като изпълнени .

- Първоначалната цел България да влезе по едно и също време в чакалнята на еврото и Банковия съюз през юли 2019 година към този момент е нереалистична най-малкото тъй като последната постоянна среща на министрите на финансите от еврозоната за лятото мина.

- Дори и при позитивен отчет без забележки от страна на Франкфурт, формалното влизане в механизма евентуално ще стане най-рано през октомври , когато е идващото съвещание на еврогрупата.

- Междувременно приемането на България в клуба на страните, които употребяват еврото, може да се протака даже по-дълго, тъй като има риск от субективна преценка дали всички задължения са изпълнени .

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Трите вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Обвинените за хакерската атака против Национална агенция за приходите станаха трима

Специализираната прокуратура е повдигнала обвиняване и на притежателя на TAD Group Иван Тодоров за изтеклите персонални данни от базите на Национална агенция за приходите. За него е издадена и европейска заповед за арест , а преди дни юристи обясниха, че Тодоров е в Канада по работа. Той е третият упрекнат по случая дружно с комерсиалния шеф на компанията Георги Янев и служителя Кристиян Бойков. Делото беше трансферирано в профилираната прокуратура , а съгласно държавното обвиняване са събрани задоволително данни за осъществено компютърно закононарушение за да се сътвори ужас и боязън у популацията.

Европейска комисия: Може да загубите свиневъдството си поради немарливост

В България не е направено доста, с цел да се избегне рецесията с африканската чума по свинете, съобщи пред БНР еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, който се изрече много остро по тематиката. " Докато чакаме формалните резултати от следствието, мога единствено да отбележа, че това се случи, тъй като някой е бил нехаен, не си е приключил работата, както би трябвало, и не е внимавал ", добави еврокомисарят, а земеделският министър Десислава Танева призна по-късно, че има проявена немарливост. Междувременно рецесията в страната се продължава да се разраства и към региона на Монтана и Велико Търново.

ЕЦБ загатна, че може да понижи лихвите през септември

По този метод централната банка на еврозоната ще се опита да подкрепи стопанската система на валутния съюз и експортьорите и да овладее страховете от световното закъснение на стопанската система на фона на възходящото комерсиално напрежение . Банката промени изказването си за паричната си политика след днешното съвещание, като съобщи, че лихвите ще останат непроменени на рекордно ниските си равнища " или на по-ниски " доникъде на 2020 година Следващата седмица се чака Федералният запас на Съединени американски щати да понижи лихвите за първи път от десетилетие.

КАРТИНКА НА ДЕНЯ

Многохилядни митинги смъкнаха губернатора на Пуерто Рико

Губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росейо подаде оставка откакто десетки хиляди стачкуваха против него в продължение на близо две седмици. Общественото неодобрение беше подбудено откакто Центърът за проверяваща публицистика (Center for Investigative Journalism) разгласява известия сред Росейо и 11 от доближените му, в които те вършат сексистки и хомофобски мнения и се подиграват на жертвите на урагана Мария. Оставкат беше призната с тържества по улиците и пред дома на Росейо.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР