Най-ярките планети в Слънчевата система – Венера и Юпитер, ще

...
Най-ярките планети в Слънчевата система – Венера и Юпитер, ще
Коментари Харесай

Юпитер и Венера застават една до друга този понеделник

Най-ярките планети в Слънчевата система – Венера и Юпитер, ще се приближат оптимално една до друга на 13 ноември. Смята се, че в предишното красивото небесно събитие се наричало Витлеемска звезда.

Учени обаче считат, че е по-вероятно Витлеемската звезда да се е образувала от повече от 2 планети. Приближаването на Юпитер и Венера става всяка година, а през 2017 ще може да го следим рано сутринта, към 6 часа.

Тъй като и двете планети са задоволително ярки и забележими с просто око, не е належащо да търсите място отвън града, с цел да ги видите по какъв начин блеснат съвсем като една, ярка звезда.

Както всякога, по този начин и в този момент галактическият феномен ще може да се следи от западната част на небосклона, а най-красивата панорама ще бъде заран към изгрев.

Пълното равнене на небесните дължини на двете планети ще е в 8 и 12 часа, като Венера ще се вижда единствено на 0.3 градуса отдалеченост от газовия гинат Юпитер.

 Юпитер

На нощното небе двете планети ще наподобяват като блестяща двойна звезда. Според данните на НАСА дистанцията сред тях ще е по-малко от диаметъра на Пълнолунието, тъй че всеки ще успее да закрие двете планети с палеца на едната си ръка.

Двете планети ще се съединят в съзвездието Скорпион, а съгласно изчисленията на Роджър Синот преди хиляди години приближаването на планетите е станало в царственият знак Лъв, а вавилонците нарекли явлението Витлеемска звезда.

Тъй като Венера и Юпитер са планети на шанса в астрологията, а Лъвът е знак на царската власт се считало, че Витлеемската звезда изгрява на небето, с цел да разгласи, че се е родил новият цар.

Днес обаче актуалните учени считат, че Вителемската звезда е била доближаване сред 3 или 4 планети, което е в действителност доста рядко.

Предполага се още, че звездата може да е резултат от дифузното слънчево отразяване в прахов облак или пък появяването на Халеевата комета.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР