Най-високопоставеният представител на Саудитска Арабия в областта на туризма обяви,

...
Най-високопоставеният представител на Саудитска Арабия в областта на туризма обяви,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира да издава туристически визи от догодина

Най-високопоставеният представител на Саудитска Арабия в региона на туризма разгласи, че страната счита да стартира интензивно да издава визи за чужденци, които желаят да посетят страната, оповестиха Си Ен Ен и " Ройтерс ".

В момента туристите в консервативното кралство са необичайност. Повечето чужденци (в огромната си част от Южна Азия и други арабски страни) са там като служащи, на къси бизнес пътувания или на хадж, като за последното получават специфични разрешителни. Във всички останали случаи издаването на входни визи, на процедура допустимо от края на 2013 година, е строго лимитирано. Все отново съгласно Световната банка към 2012 година (преди първите крачки към визова " либерализация " ) тя е била 19-ата най-посещавана от чужденци страна в света (заради служащите и религиозните пътувания), като е привлякла близо 14.3 милиона души, а през 2015 година броят им е бил съвсем 18 милиона. Целта е до 2030 година те да са 30 милиона.

Принц Султан бин Салман бин Абдулазиз, който оглавява комисията за туризъм и културно завещание, обаче акцентира, че в този момент Рияд желае да притегли " хората, които желаят да дойдат и безусловно да преживеят страната и величието ѝ. " Ще се вкара и онлайн технология, с която по-лесно ще се кандидатства за визи.

Данните за туристическата промишленост на страната, представени от " Ройтерс ", демонстрират, че икономическите промени целят разноските на туристи да се усилят от записаните през 2015 година (за саудитски и други граждани) 27.9 милиарда $ до 46.6 милиарда през 2020 година, споделя принц Султан.

По думите му обаче комисията, която оглавява, към този момент работи главно за увеличение на броя на вътрешните туристи и да убеди саудитците - които харчат над 20 милиарда годишно, с цел да пътуват отвън страната - да прекарват ваканцията си по-често в родината. Това по думите му ще резервира повече пари, основани от тях, в саудитската стопанска система. Само в прилежащ Дубай - една от съставните единици на Обединените арабски емирства - саудитските гости за тази година са 1.2 милиона (населението на страната е към 33 милиона).

През август държавното управление разгласи проекти да развие курортни комплекси на над 50 острова в Червено море, като първата фаза би трябвало да се създаде през 2022 година Набатейският скален град Мада-ин Салех, който е на над 2000 години, също е измежду обектите, които кралството възнамерява да отвори за визити.

 Саудитска Арабия възнамерява да издава туристически визи от следващата година
© Associated Press

Опит за промени

Промените са единствено част от амбициозната серия стъпки на престолонаследника, принц Мохамед бин Салман, който се стреми да понижи зависимостта на Саудитска Арабия от петрола. Той даже разгласи, че страната ще направи опит за преход към сдържан ислям и че дамите ще могат да карат.

Така обсъжданата от години туристическа либерализация за задгранични гости, блокирана от публичното мнение и бюрокрацията до момента, наподобява има късмет да се реализира поради финансовия напън в миг, когато ниските цени на петрола основават забележителен бюджетен недостиг, отбелязва " Ройтерс ".

Според Си Ен Ен за американските туристи главните проблеми, с изключение на сигурността в прилежащите страни, са свързани с терзание по какъв начин да се държат в кралството. Страната мъчно предлага развлечения даже за лични се жители - в нея няма кина и театри, а едвам тази година за пръв път разреши да се организира концерт. На него обаче бяха позволени само мъже.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3193)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР