Най-вероятно още военнослужещи ще бъдат включени в охраната на границата,

...
Най-вероятно още военнослужещи ще бъдат включени в охраната на границата,
Коментари Харесай

Пращаме още военни за охрана на границата

Най-вероятно още военнослужещи ще бъдат включени в защитата на границата, техният брой ще бъде конкретизиран на работна среща, сподели пред Българска национална телевизия служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Обикновено има процедура със поръчка към Министерството на защитата, прецизираме броя и по-късно изпращаме хора, изясни той. Военнослужещите ще са част от взаимните патрули, които охраняват с " Гранична полиция ", като военнослужещите нямат право да задържат извършители.

Министърът на защитата означи, че сега има към 240 военнослужещи на границата с нужните средства, въоръжение и защитни средства, и те вземат участие в процеса по защитата.

" Това е следващият противен случай с мигранти, минали през заградителното оборудване ".

Така служебният министър разяснява последния случай с мигранти.

Вчера на автомагистрала " Тракия " катастрофира бус, превозвал незаконни мигранти. В него е имало 46 души. Шофьорът на транспортното средство е избягал. Един човек почина при случая. Предполага се, че лидерът е пакистански жител, подхванати са оперативно-издирвателни мероприятия.

" Надявам се тази седмица да имаме среща с министъра на вътрешните работи, с цел да можем да уточним изпращането на спомагателни сили на границата ", уточни Димитър Стоянов.

Той обаче означи, че българската граница няма да може да бъде надеждно охранявана, в случай че няма задоволително механически средства.

Неслучайно президентът Румен Радев пледира пред Европейската комисия и канцлера на Австрия, че за България  е належащо оказване на помощ за даване за закупуване на механически средства, напомни той. 

" Доколкото ми е известно, към 110 км от границата не са оборудвани с механически средства. Това изисква огромен човешки запас, а българската войска въпреки всичко има и други задания – участваме както в защитата на границата, по този начин и в избавителни интервенции, в подготовката и присъединяване на интернационалните учения ", означи министърът на защитата.

Той напомни, че военнослужещи вземат участие и в ремонта на оборудването.

" От 2 октомври до 12 декември предходната година беше ремонтирано заградителното оборудване, това се случва с бюджета на Министерството на вътрешните работи, само че с директното присъединяване на Министерството на защитата ", сподели Димитър Стоянов.

И добави:

" Българската войска извършва своите конституционни отговорности с това, с което разполага. Не един път съм казвал, че Българската войска не е осъвременена. Със средствата, които имаме като количества и технология, въпреки и изостанали във времето, мисля, че имаме качества да охраняваме във времето надеждно територията на Република България в  съюзен формат ".

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР