„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на

...
„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на
Коментари Харесай

Защо няма как всяка болница да има ковид отделение


„ Най-вероятно няма да разберем аргументите за оставката на началника на СРЗИ доктор Данчо Пенчев, само че това, което се направи няколко дни по-рано от министерство на опазването на здравето - да се изиска всички лечебни заведения да разкрият Covid отделения породи огромно напрежение. Мнението е на доктор Димитър Петров, някогашен подуправител на НЗОК.

В изявление за БНР той разяснява за какво няма по какъв начин всяка болница да има коронавирус поделение. В една онкология може да се разкрие такова поделение, само че единствено за онкоболни, които са дали позитивен резултат и те да се лекуват за двете болести. Нов такива лечебни заведения да се одобряват всевъзможни заболели с ковид е парадокс, безапелационен бе доктор Петров.

По думите вторият миг е, че в профилираните очни и ортопедични лечебни заведения няма по какъв начин да се разкрият такива отделения – там няма такива експерти.

Имаме общо над 50 хиляди кревати, само че въпросът е по какъв начин те са обезпечени със експерти. Това с Covid отделенията може да стане единствено в многопрофилните лечебни заведения, само че и тук казусът идва с дефицита на сестрите и лекарите, сподели още той.

В София би трябвало да се дефинират няколко лечебни заведения с Covid отделения, където имат опит в лекуването на ковид – останалите могат да оказват помощ с личен състав, който да се командирова към тези избрани лечебни заведения, счита доктор Петров.

Очевидно няма да стане единствено в „ Пирогов “ да се лекуват болните, би трябвало да има отделения в огромните многопрофилни лечебни заведения, в това число частните, могат от регионалните санаториални профилирани лечебни заведения да се включат – само че те да се обезпечат финансово и кадрово.

Д-р Петров уточни също, че лечебни заведения, които нямат профила да лекуват Covid-19, стават уязвими, в случай че се случи нещо с пациент с ковид и околните могат да съдят болничното заведение за непросветеност.

А и по какъв начин НЗОК ще финансира тези лечебни заведения, които нямат пътеки за ковид?, попита още той.

Петров обърна внимание, че това, което сега се дава, са жълти стотинки за това лекуване и това финансиране не би трябвало да минава единствено през НЗОК. Ако това е пандемия, би трябвало да стартира да се финансира непосредствено от страната, съобщи още доктор Димитър Петров.

По думите на доктор Петров в помощ на лекуването на ковид би трябвало да се включват единствено стажант-лекари.

Петров се разгласи срещу прекъсването на плановата активност на лечебните заведения. Болниците не са разплодник на ковид, с цел да се стопира лекуването на останалите пациенти.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР