Най-вероятно неведнъж сте чували съвета, че за да се издигнете

...
Най-вероятно неведнъж сте чували съвета, че за да се издигнете
Коментари Харесай

Кога мога да казвам „не“ на работното място

Най-вероятно нееднократно сте чували съвета, че с цел да се издигнете в кариерата си би трябвало да бъдете първия, който идва в офиса всяка заран и последния, който си потегля. Трябва да сте енергични, положителни, дружелюбни и постоянно да казвате „ да “ на всяка нова задача. В общи линии това е добър съвет, стига да не прекалявате с работата дотам, че да станете жертва на бърнаут. Има обаче и случаи на работното място, в които е във ваш максимален интерес да кажете „ не “.

„ Да бъдеш отборен състезател нормално се счита за скъпа професионална линия, само че някои хора са прекомерно услужливи и подготвени да помагат като това от време на време може да им вреди “, споделя Тимъти Уидман, доцент по мениджмънт и човешки запаси в Doane University. Това може да значи, че се нагърбвате с прекалено много отговорности, с планове, които не разбирате и за които нямате нужните умения, или пък че получавате задания в последната минута, откакто всички други са отказали.

„ В множеството работни места служителят, който не може да споделя „ не “, постоянно бива натоварван с повече задания от всички останали. Този угодлив, само че претрупан чиновник, не след дълго стартира да изостава със периодите и да извършва некачествено своите отговорности “, прибавя Уидман.

Ключът към сполучливата кариера е в спестовната, само че навременна приложимост на думичката „ не “. Важно е да имате добра причина за отвод от работа, а не просто да отхвърляте нови задания, тъй като не ви се занимава.

Ето няколко случая, в които умерено можете да кажете „ не “ на работното място, без това да навреди на вашата известност:

1. Списъкът ви със задания е достигнал оптималния си потенциал

„ Макар че е значимо да бъдете екипни играчи, в сходен случай е най-удачно да откажете новата задача, защото не желаете качеството на работата ви по поетите към този момент задължения да пострада или да изостанете със периодите, до момента в който се пробвате да помогнете на вашия сътрудник “, споделя Джулия Рокц, създател на Rock Career Development.

Представете си следната обстановка – шефът ви желае да поемете работата на ваш сътрудник, само че вие към този момент сте се заели с толкоз задания, че едвам имате нужното време, с цел да се справите с тях. В този случаи е най-добре да кажете на шефа си, че бихте желали да помогнете, само че имате прекалено много работа. След това го попитайте кои задания са от най-голям приоритет, с цел да можете да подредите листата си по отговарящ метод. Ако не можете да си позволите да замените някои от вашите задания с новия ангажимент, които шефът ви желае да поемете, то можете най-малко да му помогнете да откри различен чиновник, който ще се оправи не по-зле от вас със задачата. Така ще си спечелите репутацията на виновен, еластичен и зрял човек, даже и в последна сметка да откажете работата.

2. Нямате нужните умения

Никой не се ражда теоретичен. Всеки човек има потребност от време, с цел да усвои нови умения и знания. Макар че можете и би трябвало да се учите, до момента в който работите, несъмнено не желаете да се окажете в обстановка, в която вие отговаряте за план, от които не разбирате нищо.

От вас зависи да кажете, че не се чувствате удобно с дадена задача. Вашите сътрудници и шефът ви може да не са осведомени с уменията, които сте придобили в работата и тези, които не сте. Те може да си мислят, че тази задача ще бъде фасулска работа за вас, до момента в който вие гледате уроци в Youtube по какъв начин да създадете база от данни в Excel.

Санди Мобли, основен изпълнителен шеф на The Learning Advantage, поучава да обясните, че въпреки и да не сте правили това нещо преди, бихте желали да се научите. Предложете да помогнете на някой ваш сътрудник по сходен план или да бъдете записани на образование, тъй че идващия път, когато някои ви потърси за помощ, вие да можете да се отзовете. В случая не е наложително да казвате „ не “ на плана като цяло, а единствено на това да носите отговорност за него, преди да получите нужната подготовка и образование. По този метод вие демонстрирате невзискателност и отговорност, които вашият началник и сътрудници биха оценили.

3. Проектът наподобява подозрително

За страдание, съвършеното работно място не съществува. Затова би трябвало да сте подготвени за деня, когато шефът ви или ваш сътрудник ще изиска от вас да извършите нещо, което опонира на вашите полезности и морални правила, нещо което смятате за неетично или пък даже нещо, което си е чисто и просто нелегално. В тези случаи е значимо да бъдете правилни на себе си и да отхвърлите предлагането, вместо да извършите нещо, за което бихте съжалявали в бъдеще.

„ Важно е да бъдете ясни и безапелационни в отхвърли си, тъй като не желаете да бъдете свързвани с каквито и да е било действия, които биха сложили под въпрос вашата честност “, споделя Рок.

Например, в случай че ваш сътрудник е притиснат от краен период и ви помоли да му помогнете да фалшифицира информация по своя план, Рок поучава да кажете нещо от рода на: „ Макар че желая да оказа помощ, не би трябвало да използваме данни които са неточни и подвеждащи. Нека поговорим с екипа и да желаяме пролонгация, с цел да може да съберем вярната информация “. Не забравяйте, че репутацията се гради с години, само че може да бъде унищожена за момент.

...................

Елана Лин Грос за Monster.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР