Най-вероятно до 30 дни учебниците, които ще могат да се

...
Най-вероятно до 30 дни учебниците, които ще могат да се
Коментари Харесай

Учебниците на електронен носител влизат в школата до месец

Най-вероятно до 30 дни учебниците, които ще могат да се възпроизвеждат на електронен притежател ще влязат в учебните заведения . Това изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

По-голямата част от издателствата ще съумеят и до 10 дни да го осъществят , подчертава мин. Вълчев.

На съвещание на Министерски съвет през днешния ден стана ясно, че държавното управление ще отпусне спомагателни средства, с цел да се обезпечи достъп до електронно четими учебници за всички възпитаници от I до VII клас.

С тези дейности се цели понижаване тежестта на ученическите раници и по-голяма успеваемост на просветителния развой и повишение качеството на образованието.

" Надявам се, че в интервал до идната година ще достигнем съвсем 100%. Тъй като в противоположен случай едно издателство рискува да остане неконкурентно, в случай че не обезпечава подобен достъп ", посочи мин. Вълчев.

 До месец пускат електронните учебници до 7-ми клас, увери Вълчев
До месец пускат електронните учебници до 7-ми клас, увери Вълчев

По наличие електронните учебници са същите като книжните

На въпрос за какво се постанова страната да дава в допълнение пари, министър Вълчев изясни, че спомагателната сума е нужна за авторските права и регистрирането на платформите.

" Тук става въпрос за минимални в допълнение средства. Остойностили сме ги. Такава е практиката във всички страни ", обясни мин. Вълчев.

Това е хартиеният учебник, четим в електронен вид , сподели Вълчев и добави, че не е точният термин, само че може да бъде обяснено, че тези материали наподобяват на PDF файл.

Образователният министър е безапелационен, че образователният материал е еднакъв. При електронните учебници ситуацията е друго - там може да има спомагателен образователен материал - видеа, игри.

Към момента в една забележителна част от класните стай има опция за т.н фронтално образование - проектори, електронни образователни дъски, осведоми Вълчев.

Министерството се стреми да уголемява тези действия за фронтално образование. Планувано е следващата година да има най-малко по един лиценз на класна стая за прилагане на електронен учебник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР