Най-великият съвременен американски писател Кормак Маккарти, носител на наградата Пулицър,

...
Най-великият съвременен американски писател Кормак Маккарти, носител на наградата Пулицър,
Коментари Харесай

Геният Кормак Маккарти умря без стотинка

Най-великият актуален американски публицист Кормак Маккарти, притежател на премията " Пулицър ", умря оня ден месец преди да навърши 90 в дома си в Санта Фе. Макар и считан за последния жив класик, мрачният занаятчия на кръвта и насилието си отиде без пукнат $, освен това тъкмо преди най-сетне да изкара десетки милиони.

Особеният и бягащ от публичността Маккарти претърпява десетилетия в беднотия и усамотение, преди Холивуд да открие романите му " Няма място за старите кучета ", " Тези прелестни коне " и " Пътят ".

Робърт Редфорд екранизира " Тези прелестни коне " още през 2000 година, само че акомодацията на братя Коен по " Няма място за старите кучета " печели четири награди " Оскар " и отваря на писателя вратите към международната популярност.

По същото време идва и наградата " Пулицър " за " Пътят ". Романът е екранизиран от Джон Хилкоут с присъединяване на Виго Мортенсен, Чарлийз Терон и Робърт Дювал.



Хавиер Бардем като безмилостния Антон Чигур в " Няма място за старите кучета "

Кормак обаче не изкарва съвсем нищо, защото е продал правата за книгите си от дълго време за дребни суми. Истинският му шедьовър обаче, може би най-великият разказ на 20 век - " Кървав меридиан ", още не е филмиран, тъй като се счита за убийствено комплициран за екран.

Томи Лий Джоунс има правата за екранизация, пробва се да я реализира с Мартин Скорсезе, само че се отхвърля, обезверен от тежкия материал. Едва този април Джон Хилкоут получи зелена светлина от огромно студио да снима кино лентата. Очакваше се това да донесе десетки милиони на Кормак Маккарти, само че уви, благосъстоянието отново му се размина.

" Кървав меридиан ", написана през 80-те, с двайсет години забавяне попада в класацията на списание " Тайм " за 100-те най-хубави книги, оповестени на британски сред 1920 и 2005 година Литературният критик Харолд Блум афишира Маккарти за един от четиримата огромни романисти на своето време дружно с Дон ДеЛило, Томас Пинчън и Филип Рот, и назовава " Кървав меридиан " най-великата книга от излизането на " Докато лежах и умирах " на Уилям Фокнър.

Самият Стивън кинг назовава Маккарти " моят най-талантлив съвременник ".



Кормак Маккарти през 1966 година, преди малко разгласил дебютния си роман
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР