Най-вътрешният геоложки слой на Земята е твърда метална топка с

...
Най-вътрешният геоложки слой на Земята е твърда метална топка с
Коментари Харесай

Защо вътрешното ядро на Земята е твърдо, след като е по-горещо от Слънцето

Най-вътрешният геоложки пласт на Земята е твърда железна топка с диаметър към 2400 километра. Никой в никакъв случай не е вземал проби от него - самото постигане до мантията е предизвикателство и по-късно има още два пласта - само че знаем нещо за неговия състав и физически условия от метода, по който минават сеизмичните талази, написа IFLScience.

Сред нещата, които сме научили за вътрешното ядро, е, че на повърхността му температурата е 5700 - 6200 Келвина (5427 - 5926 градуса по Целзий). Всъщност долната цифра се оказва същата като междинната на повърхността на Слънцето и е доста по-гореща от слънчевите петна. Знаем също, че за разлика от външното ядро, вътрешното ядро е твърдо. Това може да наподобява като несъгласие, само че обяснението е доста просто.

Повърхността на Слънцето е плазма (като газ, само че мощно йонизирана) освен тъй като е най-вече доста парещ водород, само че тъй като е изложена на Космоса. Вътрешното ядро се намира под голямото тегло на външното ядро, мантията и кората. Налягането е към 350 гигапаскала, или повече от 3 милиона пъти атмосферното налягане на морското ниво.

Това е задоволително, с цел да трансформира сместа от желязо с малко никел и други детайли от течна в твърда. Точно както водата кипи при доста по-ниски температури на върха на планината, защото налягането на въздуха там е по-ниско, високото налягане може да увеличи температурата, при която обещано вещество се топи.

По този метод учените могат да изчислят температурата на границата сред външното и вътрешното ядро, като изчислят налягането в тази точка и преценяват какъв брой горещи могат да бъдат металите в сърцето на планетата, до момента в който остават твърди. Например навръх границата на ядрата налягането е малко по-ниско и затова същият материал се трансформира от корав в течен.

Изследователите означават, че учените не са привикнали да се оправят с такова налягане и по тази причина има 10% отклоняване в оценката на температурата. Това обаче надали ще промени нещо. Ядрото се охлажда постепенно, защото концентрацията на радиоактивните детайли, които го нагряват, спада, по тази причина се счита, че вътрешното ядро ​​бавно пораства, защото елементи от външното ядро ​​се втвърдяват при по-ниски температури.

Основният проблем е, че вибрациите на сеизмичните талази не се разграничават доста сред корав обект и извънредно вискозна течност. Ето за какво откривателите към момента спорят дали вътрешното ядро ​​на Земята е в действителност твърдо, или извънредно вискозна течност, както прочее спорят от десетилетия дали стъклото във вашите прозорци е твърдо вещество, или супер охладена течност и вие можете да ги докоснете.

Ако вътрешното ядро ​​на планетата въпреки всичко е течно, неговият вискозитет би трябвало да е извънредно висок. Също по този начин се допуска, че течното вътрешно ядро ​​на Земята може да изясни за какво на сеизмичните талази при земетресение им би трябвало повече време, с цел да преминат през ядрото покрай екватора, в сравнение с от полюс до полюс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР