Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да

...
Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Ще има правителство с труден живот

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е мощна и да не оставя усещане, че някой различен зад нея и ръководи. Това сподели пред БНР доцент Светослав Малинов, началник на катедра „ Политология " във Философския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, някогашен евродепутат от ЕНП.

Изглежда, че се връщаме в обстановка на по-висока предсказуемост и рационалност – това става с връщане на диалогичността от страна на Има Такъв Народ, означи политологът и акцентира върху промяната на тактиката и на тона, както и върху поканата на Има Такъв Народ към всички партии като се изключи ГЕРБ. Според Малинов от партията на Трифонов са отчели грешката си с представянето на кабинет непосредствено след парламентарния избор.

Ще има държавно управление, което ще има сложен живот и няма да изкара цялостния си мандат, което не значи бързи избори, акцентира доцент Светослав Малинов в предаването „ Преди всички “.

„ Доста време може да бъде потребно едно такова държавно управление. Ще има тематични болшинства по избрани законопроекти. Това значи неустойчивост, известна променчивост, уязвимост, което обаче не значи, че това държавно управление не може да извърши доста потребни неща. “

Вероятно нито една от партиите на митинга няма да види осъществена огромна част от своите обещания и това е действителността, разяснява Светослав Малинов. По думите му ще би трябвало да се реализират единствено тези политики, по които има оптимално единодушие, което да обхване освен партиите на митинга, само че и партии на статуквото.

Оттук нататък партиите на митинга няма да нарастват като партии на митинга, а като партии на положително ръководство. Те следва да сменят метода и визията, безапелационен е Малинов.
„ Протестите към този момент публично свършиха и партиите на митинга са на ръба да станат ръководещи. “

„ Без диалогичност и бистрота държавното управление ще стане жертва на моментни конюнктурни ползи и комбинации, които ще пораждат болшинство “, предизвести доцент Светослав Малинов.

Може би пристигна моментът след тежко, корумпирано ръководство ГЕРБ да бъде потребна на страната като съпротива, уточни още преподавателят.
Доц. Малинов чака съгласуването и работата по законопроектите да бъде на доста по-високо равнище от досегашната процедура да се гласоподава „ какво ли не “. Той очерта рисковете:

„ Като численост това държавно управление ще има многочислена съпротива. Често пъти тази съпротива ще се приближава до болшинство. “

Нови избори ще са неприятни за всички, заключи Малинов.
„ Аз даже бих споделил злополука за политическата система като цяло. Най-важният знак за това е намалялата изборна интензивност. Не бива да се позволяват трети избори. Играем си с огъня, с възприятията и пристрастеностите на хора, които имат силите да стачкуват и таман поради това разочарованието им ще бъде доста огромно. “

Бел.ред.
И двете партии, и, нa думи се борят зa мaжoритaрния вoт и имaт цялостно болшинство с oбщo 128 дeпутaтa. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР