Най-важният мит от гледна точка на съвременността е, че днешна

...
Най-важният мит от гледна точка на съвременността е, че днешна
Коментари Харесай

Доц. Светослав Живков: Деструктивните руски митове подриват българската идентичност

Най-важният мит от позиция на съвременността е, че днешна Русия има някакъв дял за българското избавление и основаването на Третата българска страна. Този мит се напасва с другия мит – за прословутите две освобождения. По този метод българското избавление се напасва към събитията от 1944-1945 година, които съгласно актуалната съветска трактовка са един тип избавление от фашизма.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Светослав Живков от Историческия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. С него беседваме за митовете към Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и основаването на Третата българска страна.

„ Митовете имат чисто политически измерения. Този за двете освобождавания обслужва актуалната съветска външна политика “, съобщи доцент Живков.

Той обясни, за какво съгласно него този мит има доста малко общо с действителността.

„ Империята на Романови, която стартира Руско-турската война, няма нищо общо институционално с днешна Русия. Последната е правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики. Октомврийската гражданска война през 1917 и триумфът на болшевиките ликвидира онази Русия, която имаше принос за българското избавление “, изясни доцент Живков.

Днес ние следим по какъв начин президентът Путин и групата към него се пробва да напасва описа за българското избавление със събитията от Втората международна война.

„ Всичко това се употребява от съветската агитация в България и ние сме очевидци на позорни изяви, комбиниращи християнски знаци с портрети на Ленин, Сталин, петолъчки и сърпове и чукове “, съобщи историкът и акцентира, че това няма нищо общо с българското избавление.

Според него доста са факторите ние да продължаваме да сме в плен на тази митология.

„ Без да се пробвам да ги градирам един от значимите фактори е обичайното българско русофилство. Това русофилство не е толкоз политическо, а е на равнище човешки усещания. От него другите кръгове ръководещи в Русия по друго време са се възползвали за постигането на своите цели “, означи историкът. Той даде и съответни образци. Един от тях е прословутата Соболева задача в края на 1940 година „ Тогава се употребява русофилството за страната ни да стане руска република. По-късно по време на комунистическия режим това латентно русофилство също беше експлоатирано по един много ефикасен метод. В наше време следим въпреки и не същата, само че сходна политика “, съобщи историкът.

Той акцентира, че с изключение на латентното русофилство има и обилни старания на Русия за поддържане на проруското лоби в България. „ То укрепва тези настроения и се грижи да ги поддържа. Тук към този момент нещата са на доста равнища: политическо, икономическо “, сподели още доцент Живков.

Историкът счита, че разбиването на митовете не е единствено работа на науката. В това би трябвало да се включат публично значими и на първо място просветени хора. Той означи, че не всички легенди са неприятни и всяка нация има своите легенди. „ В съответния случай те не обслужват българската нация и българската национална еднаквост, а работят в противоположна посока. За да върви напред българското общество, то би трябвало да се освободи от тези деструктивни във връзка с нашата нация легенди, които подриват идентичността и се стремят да отклонят България от демократичния път, който тя пое преди 30 години “, съобщи доцент Живков.

Той пожела да посрещнем националния празник като народен празник. „ Основната функционалност на националния празник е да сплотява нацията. За страдание, 3 март през последните години разединява нацията с всички тези разногласия за ролята на Русия в нашата история. В тази връзка би трябвало да се замислим дали този ден би трябвало да остане народен празник, само че дано отложим този диалог за делника “, съобщи пред БГНЕС доцент Светослав Живков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР