Най-важната констатация, според мен, е че не може да има

...
Най-важната констатация, според мен, е че не може да има
Коментари Харесай

Лозан Панов: Без силна опозиция и независими медии, борбата с корупцията е невъзможна

Най-важната констатация, съгласно мен, е че не може да има същинска битка с корупцията без мощна съпротива, самостоятелна правосъдна система и самостоятелна публицистика. За мен това е главният извод, който би трябвало да създадем.

Това беше част от коментара на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов във връзка със мнението на Венецианската комисия по отношение на измененията в Конституцията и закона за правосъдната власт (ЗСВ), което беше публикувано през вчерашния ден. Панов разяснява преди съвещанието на съдийската гилдия през днешния ден и проваленото съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, който трябваше да разиска битката с корупцията.

" Всички констатации не са нови – не виждам кое от това, което е казано, да не може да бъде признато от българския законодател ", съобщи Панов, представен от уеб страницата " Дефакто ". Той позволи, че в случай че рекомендациите на Венецианската комисия бъдат подминати, това няма да е за първи път.

Засега няма публични реакции от българските управляващи във връзка със мнението. Председателят на Върховен касационен съд повтори тезата си, че няма нужда от основаването на нови органи, до момента в който при обичайните механизми има дефекти.

" Дебатът за структурата на правосъдната власт и мястото на прокуратурата е на дневен ред. Това ще докара до стабилизиране на самата прокуратурата, въпреки това по естествен метод правосъдната система ще може да действа. Едва когато се укрепят обичайните институции за битка с корупцията, тогава може да се търсят нетрадиционни средства, които да подкрепят битката с корупцията. Без да дадем отговор на въпроса за какво обичайните структури не работят и какъв брой ще костват новите – мъчно може да обосновем съществуването на тази нова организация. Не може да има същинска битка с корупцията без мощна съпротива, самостоятелна правосъдна система и самостоятелна публицистика ", съобщи Лозан Панов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР