Най-тежкото наводнение в историята на руския град Орск може да

...
Най-тежкото наводнение в историята на руския град Орск може да
Коментари Харесай

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Най-тежкото наводняване в историята на съветския град Орск може да " отнесе " и политическата кариера на кмета от " Единна Русия " Василий Козупица.

62-годишният ученик на школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и някогашен чиновник на органите за сигурност на Русия беше махленски в корупция и занемареност, поради която беше позволено тежкото злополучие.

Фондът за битка с корупцията (ФБК), учреден от починалия Алексей Навални, разгласява свое следствие по обществено налична информация, което демонстрира необясимото благосъстояние на фамилията на Козупица.

Синът му Николай е емигрирал от Русия " скоро след мобилизацията " дружно с жена си и двете си деца.

Първоначално те се откриват в Саудитска Арабия, само че където снахата на Козупица разгласява съвсем всекидневните си усещания от живота - от новите си шофьорски книжки, през фрагменти от улиците на затворения комплекс, в който са се настанили, до хвалби за образованието " по английската система ", което двете ѝ деца получават.

Наталия Козупица твърди, че решението да емигрират не било плод на боязън от възможната готовност на сина на кмета, а просто " по стичане на събитията ".

ФБК демонстрират по какъв начин през март 2024 година - броени седмици преди наводнението в Орск - фамилията се снабдява с второ жилище в чисто нов жилищен комплекс в Дубай.

Апартаментът от 91 кв. м. се намира в постройката Binghatti Nova, която е снабдена със личен басейн и фитнес. Цената на покупката, съгласно ФБК, е 33 милиона рубли (около 331 000 евро).

Разследващата организация показва, че кметът на Орск Василий Козупица не е прекъсвал връзките със фамилията. Преди да стане кмет, той е имал частна охранителна компания, която синът Николай е оглавявал, с цел да се избегне несъвместимостта с обществената служба бащата.

Над 2500 души трябваше да се изтеглят от град Орск, откакто домовете им бяха заляти под вода при скъсването на дига.

Няколко дни преди този момент Козупица изяснява, че чиновниците му са създали огледи на хидротехническите уреди и положението им било " задоволително ".

На 3 април той персонално отива на ревизия на дигата и не вижда никаква опасност за наводняване. Фактът, че водата към този момент стига до равнището на насипа, съгласно него е " обикновено събитие ".

На 5 април още веднъж прави оглед и твърди, че всичко е под надзор, макар че равнището на водата се покачва. В същия ден дигата се къса. Дотогава локалните управляващи не са взели предварителни ограничения по предизвестие на популацията и обезпечаването на заслон за най-застрашените поданици.

Когато хората в града излизат на митинг против бездействието на кмета, той разгласява заплашително известие, че уредниците на несъгласувани демонстрации може да бъдат задържани.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР