Най-тежките възможни санкции на Запада са наложени срещу Русия, но

...
Най-тежките възможни санкции на Запада са наложени срещу Русия, но
Коментари Харесай

САЩ засрамиха Европа с рекордните печалби на Русия

Най-тежките вероятни наказания на Запада са наложени против Русия, само че това не ѝ пречи да печели стотици милиарди. Западните икономисти чакат рекордни доходи за страната ни от продажба на енергийни запаси и невиждан профицит по салдото на настоящата сметка. Съединени американски щати могат да употребяват това, с цел да засрамят Европа, която отхвърля да наложи ембарго върху петрола, газа и въглищата. Розовата картина обаче не е толкоз еднопосочна.

Въпреки тежките финансови наказания от Запада тази година Русия ще завоюва съвсем 321 милиарда $ от експорт на енергийни източници, пресметнаха икономисти от “Блумбърг”. Това е с към 35% повече, в сравнение с през 2021 година Разбира се, в случай че Европейски Съюз, като най-големият покупател на съветски енергийни запаси, не посмее да затегне кранчетата.

Освен това Русия може да чака и рекорден профицит по настоящата сметка, който съгласно Института за интернационалните финанси може да доближи 240 милиарда $. Това ще се случи, в това число заради спад на вноса. Вносът на артикули, съгласно прогнозата на Института за преходни стопански системи на Банката на Финландия, ще намалее с към 50 %, което ще образува позитивно салдо.

Настоящите наказания не съумяха да спрат притока на „ твърда валута “ в Русия. Приходите от продажбата на енергийни запаси смекчават резултатите от строгите ограничаващи ограничения, наложени от Запада, се отбелязва в отчета Института за интернационалните финанси.

Западът не харесва здравината на съветската стопанска система в изискванията на наказания. И това може да е следващата причина Съединени американски щати да окажат напън върху Европа да нанесе удар по съветските енергийни запаси. В понеделник френският президент Еманюел Макрон прикани за възбрана на вноса на нефт и въглища от Русия като нови наказания. Той обаче не приказва за възбрана на съветския газ. Полша неведнъж е заявявала, че е належащо да се изоставят всички енергийни запаси от Русия - освен нефт и въглища, само че и газ. Полският министър председател Матеуш Моравецки непосредствено упреква Германия за основаването на главните компликации за стягане на глобите против Русия. Дори Унгария, сподели той, не блокира опцията за усилване на глобите против Русия.

За разлика от Полша, която играе на геополитическата страна на Съединени американски щати в Европейския съюз, Германия е по-прагматична и рационална във връзка с икономическите последствия от енергийното ембарго както за себе си, по този начин и за цяла Европа.

От 21 март Европейски Съюз приготвя нов - пети - пакет от наказания против Русия. Посочено е, че могат да бъдат взети тази седмица. Все още обаче възможностите те да обиден енергийните запаси са дребни, макар че не може да се изключи нищо. Европейска комисия работи по спомагателни ограничаващи ограничения против Русия, само че те не включват енергийния бранш, сподели на 2 април Паоло Джентилони, европейски комисар по икономическите въпроси.

„ Нашата цел е допустимо най-скоро да станем самостоятелни от енергийните доставки от Русия. Трябва да предвидим съществени наказания. Но газът е незаместим в кратковременен проект, ние бихме се наранили повече “, отговори немският финансов министър Кристиан Линднер в понеделник на въпрос дали Европейски Съюз би трябвало да включи в петия пакет от наказания възбрана за доставки на газ и нефт от Русия.

Прогнозите за растеж на експортните доходи на Русия от продажбата на енергийни запаси с 35% се дължат на първо място на покачващите се цени на суровините. „ Сега нарастването на цените е доста спрямо предходната година. Вярно е, че известно понижение на цените към този момент е почнало. Най-вероятно противоположните фактори ще продължат да работят. От една страна, политическата неустойчивост, нарушаването на логистиката на доставките, вероятните ограничавания на доставките за Европа и Съединени американски щати от Русия ще работят в посока на повишаване на цените. От друга страна, намаляването на търсенето заради високи цени, въздействието на спекулациите и вероятните стъпки за стабилизиране на пазара ( Съединени американски щати да вземем за пример размразяват запасите), може да ограничи растежа на цените “, споделя Александър Данилцев, шеф на Институт за комерсиална политика на ВШИ “Плеханов”. Цените не могат да се повишават безпределно, в един миг стават толкоз високи, че потребителите просто не могат да си разрешат продукта.

Според Министерството на финансите на Руската федерация междинната цена на петрола “Урал” през март е била 89 $ за барел. Като се има поради, че междинната цена на главния вид “Брент” е 113 $ за барел, съветският нефт се продава с отстъпка от 24 $.

Цената на газа тази година в Европа също е по-висока от предходната година, както на фондовата борса, по този начин и в договорите с “Газпром”. Сега борсовите цени на европейските центрове не падат под 1100 $ за хиляда кубически метра. Средната цена за хъба ТТФ за февруари беше на равнище от 935 $. Докато през 2021 година цената на газа за първи път надвиши 1000 $ едвам на 28 септември. Преди това цените бяха доста по-ниски.

Руският газ по контракти с “Газпром” е даже по-евтин за европейските консуматори, даже като се вземе поради връзката към спот съставния елемент в 80% от договорите. Според Федералната митническа работа междинната цена на тръбопроводния газ, изнесен от Русия през 2021 година, е 274 $ за хиляда кубически метра, а на втечнения газ - 273 $. Това е по-високо, в сравнение с беше през 2020 година (съответно 140 и 228 долара). Но нов връх се чака през 2022 година Според експертните оценки европейците в този момент купуват газа на “Газпром” по 500-600 $ за хиляда кубически метра. Увеличението на цената се изяснява с формулата на цената, съгласно която цената на газа се образува въз основата на борсовата цена с времеви период, нормално шест месеца. Тоест есенното нарастване на спот цените към този момент е отразено в договорите. Увеличаването на цената на газа автоматизирано води до повишение на цената на въглищата, които може отчасти да заменят дефицитния газ.

В същото време няма проблеми с продажбата на съветски нефт, макар западните вести, че някои купувачи го изоставят заради опасения от вторични наказания (САЩ постановиха ембарго) или политическа позиция. Първо, ембаргото на Съединени американски щати върху съветския нефт влиза в действие едвам на 22 април. Второ, различен заема мястото на отказания покупател. По-специално, Индия стартира интензивно да изкупува съветски нефт на атрактивна цена. Рафинериите в Индия са третият по величина вносител и консуматор на нефт в света. Те започнаха да купуват съветски нефт посредством спот търгове след началото на съветската военна специфична интервенция, като се възползваха от отстъпките. Индия е закупила повече от 14 милиона барела съветски нефт от 24 февруари насам. През 2021 година петролът от Русия съставлява единствено 2% от общия импорт на нефт в Индия. Най-големият ѝ снабдител беше Близкият изток. Очевидно има преразпределение на петролните потоци.

Но износът на “Газпром” през първата половина на годината понижа с съвсем една трета - до 38,5 милиарда кубически метра. Миналата година той продаде 14,3 милиарда кубически метра повече на страните отвън Оперативно-наблюдателно дело (Европа плюс Китай). Това се дължи на обстоятелството, че през януари европейците закупиха повече ВПГ, в сравнение с тръбопроводен газ от Русия. Но още през март Европа в суматоха стартира да поръчва още от “Газпром”, в това число за изпомпване на газ в подземните му складове. Износът се усили за девет европейски страни, в това число Италия, Полша, Гърция, България, Хърватия и Турция. Доставките на " Газпром " за Китай по газопровода " Силата на Сибир " също нарастват, подчертаха от компанията.

Трудностите с продажбата на съветски нефт, който се продава с отстъпка по отношение на “Брент”, както и третият спад в продажбите на Газпром, който продава газ на доста по-ниски цени, в сравнение с тържищата, слагат под подозрение заключенията на западните анализатори за съветските рекордни облаги от въглеводороди тази година, споделя Фьодор Сидоров, създател на Училището за практическо вложение. Освен това от 22 април влиза в действие ембаргото на Съединени американски щати върху вноса на нефт и нефтопродукти от Русия (плюс ВПГ и въглища), а в Европа е допустимо да се понижи закупуването на първични материали от Русия в отговор на условието за заплащане на сила в рубли, прибавя специалистът.

Освен това, отбелязва Сидоров, прогнозата дава обещание спад на съветския Брутният вътрешен продукт през 2022 година с 8-15%, а делът на въглищата, петрола, газа и нефтопродуктите в Брутният вътрешен продукт е над 50%.

„ Следователно не се приказва за това, че суровинният бранш на съветската стопанска система ще завоюва повече през 2022 година, в сравнение с година по-рано. По-скоро ще се случи противоположното – понижаване на доставките в чужбина. Две трети от нашия експорт на сила отиват за европейския пазар, при положение на понижаване на този дял е допустима единствено частична подмяна - за сметка на Китай, Индия и други азиатско-тихоокеански страни, както и Турция “, има вяра Фьодор Сидоров има вяра.

Що се отнася до упованието за рекорден остатък по настоящата сметка през 2022 година, това няма да е резултат от внезапно нарастване на износа, а внезапно понижаване на вноса в Русия вследствие на глобите, отбелязва той.

Като цяло постоянно е по-добре да има уравновесена търговия, а огромен остатък е нужен единствено в случай че има огромни външни задължения, които би трябвало да бъдат изплатени, споделя Александър Данилцев. Външният дълг на Русия не е огромен и има повече от задоволително запаси за изплащането му, в случай че Западът не беше замразил 300 милиарда $ в сметките на задграничните банки.

Положителният аспект на тази история е поддръжката на курса на съветската валута, който към този момент съвсем се върна на равнището от началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна и остава мощна. Осъществяването на поскъпналия експорт за рубли, а след газовите доставки, преход на рубли може да последва и при други артикули като нефт и зърно, ще добави сили към националната валута.

Има обаче и противоположната страна на медала. „ Голям остатък по настоящата сметка може да подхрани инфлацията. При продажбата на задгранична валута на вътрешния пазар е належащо да се балансира притока на задгранична валута с рубли, т.е. е належащо повече парично предложение “, споделя Данилцев.

Освен това, прибавя специалистът, съществува риск от известно користолюбие към притока на запаси в бранша на експортните първични материали, изключително в случай че цялата стопанска система изпитва усложнения. „ В този случай има специфични способи за по този начин наречената дезинфекция на приходите от експорт. Това е като блокиране на приходи. Може да се реализира, да вземем за пример, под формата на опазване на част от приходите в запаси, по-специално във Фонда за национално богатство, или посредством прекачване на средства в скъпи книжа”, споделя Данилцев.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР