Указът беше публикуван на президентския уебсайт. Зеленски подписа и указа, с

...
Указът беше публикуван на президентския уебсайт.
Зеленски подписа и указа, с
Коментари Харесай

Зеленски назначи бившия главнокомандващ Валерий Залужни за посланик във Великобритания

Указът беше оповестен на президентския уеб страница.

Зеленски подписа и указа, с който освобождава от военна работа Залужни " по здравословни аргументи ", само че резервира правото си да носи военна униформа.

По-рано някогашният основен прокурор на Украйна Юрий Луценко пък заяви, че Киев е получил единодушие от Лондон да назначи Залужни и уточни, че някогашният главнокомандващ е бил подготвен за дипломатическа работа и образува нов екип за посолството.

50-годишният Залужни няма дипломатически опит и цялостен живот е служил в армията. Въпреки това през 2020 година той получава магистърска степен от Острожската академия със компетентност " Международни връзки ".

Зеленски уволни предходния украински дипломат в Обединеното кралство Вадим Пристайко през лятото на 2023 година

На 8 февруари украинският президент Владимир Зеленски освободи Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Като причина за това президентът уточни стагнацията на фронта и нуждата от " рестартиране на генералите ". Ден по-късно Зеленски удостои Залужни с ордена Герой на Украйна.

През март украинското външно министерство заяви, че Зеленски е съгласувал кандидатурата на Залужни за поста дипломат в Обединеното кралство и външното министерство изпрати на Лондон съответното искане за назначението.

Във вторник Зеленски подписа и укази за освобождение от служба на командващия Силите за специфични интервенции на украинските въоръжени сили Сергей Лупанчук. Вместо него е назначен Александър Трепак. Освен това той назначи Дмитрий Герега за пълководец на Въоръжените сили на Украйна
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР