Най-тежката мярка за неотклонение потвърди Варненският апелативен съд спрямо арестуван

...
Най-тежката мярка за неотклонение потвърди Варненският апелативен съд спрямо арестуван
Коментари Харесай

37-годишен мъж с над 20 присъди излезе от затвора и извърши грабеж във Варна, хванаха го в Пловдив

Най-тежката мярка за неотклонение удостовери Варненският апелативен съд по отношение на задържан за обир при изискванията на рисков рецидив и на продължавано закононарушение, оповестиха от пресслужбата на институцията за Moreto.net.

Предмет на инспекция от въззивната инстанция бе определение на Варненския областен съд, с което е постановено задържането под стража на Мартин А.

Той е притеглен за това, че на 28 септември във Варна е лишил от жител 50 лева и мобилен телефон, като използвал мощ и опасност с нож. Мъжът е бил разгласен за търсене за различаване. Установен е в Пловдив и бил наложително доведен. Не се явил, откакто бил постоянно свикан за привличането му в качеството на обвинен. Многократно осъждан е.

Мартин А. помоли апелативната инстанция да бъде освободен от ареста . Според юриста му, закононарушението е с ниска степен на социална заплаха и задачите на закона могат да се реализиран с по-лека мярка за неотклонение.

Представителят на Апелативната прокуратура възрази, тъй като като се изключи че закононарушението „ обир “ не е с ниска обществена заплаха, самият причинител също съставлява риск за обществото.

З а 37-годишната му възраст, справката му за съдимост възлиза на 27 страници . От 2003 година до момента е направил 9 присвоявания, 9 обири, 8 грабежа, 3 измами, уточни прокурорът. И добави, че обект на похищенията са били най-вече мобилни телефони и пари. Обвиняемият не живее на непрекъснатия си адрес, обитава в изоставени постройки, търсен е от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Пловдив и Шумен.

Варненският апелативен съд реши, че задържането под стража на Мартин А. е законосъобразно. Предположението, че е направил вмененото му във виновност действие се поддържа от събраните доказателства. Рисковете от укриване и осъществяване на закононарушение се допускат от закона, тъй като действието е тежко съзнателно, при рисков рецидив, деецът е осъждан за други умишлени закононарушения.

37-годишният мъж е осъждан над 20 пъти в интервала 2003 – 2015 година , главно за похищения против непозната благосъстоятелност. След това в нескончаем интервал е изтърпявал присъда и е бил освободен от пандиза през декември предходната година.

Само 10 месеца по-късно е възобновил незаконната си активност – с действието, предмет на актуалното произвеждане. Не се е явил пред проверяващите органи на указаната дата, което е наложило търсене и наложително довеждане. Бил е търсен и по друго досъдебно произвеждане. Всички тези обстоятелства обрисуват повишената социална заплаха на арестувания.

Това са основанията, с които Апелативен съд – Варна удостовери задържането под стража на обвинения за обир със закани и мощ, при рисков рецидив и продължавано закононарушение Мартин А.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР