Най-старият текст на кирилица, писан върху животинска кожа е открит

...
Най-старият текст на кирилица, писан върху животинска кожа е открит
Коментари Харесай

Разкритие! Какво пази тайният архив на Ватикана за България

Най-старият текст на кирилица, писан върху животинска кожа е открит в Тайния списък на Ватикана. Той съдържа над 100 ръкописа, свързани с България. Това разкри именитият български историк член-кореспондент на Българска академия на науките Аксиния Джурова.

Тя е академик със международна популярност по история на изкуството. Дъщеря е на армейски военачалник Добри Джуров, дълготраен министър на защитата при социализма. Има щастието да се срещне с папата и да беседва с Умберто Еко.
-->
Аксиния Джурова, създател на Центъра за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев ".

Словото е мощ и власт, само че опредметеното слово е свещено. Голи са народите или душите без книги. Благодарение на връзките на проф. Дуйчев получихме достъп до архивите на Ватикана през 70-те години, описа чл.-кор. Джурова.

По думите й секретният списък пази документи от целия свят. " Давността му се дефинира от времето, което е бил недосегаем. Някой път стига до 70 година За една галерия подготвихме първия списък на славянските ръкописи във Ватикана. Това се случи през 1978-79 година В тази експозиция бяха показани документи от тайния списък. Това стана допустимо поради правене на стратегия по отношение на 1300 година България и подготовка на разнообразни екипи, които потеглиха по света да тръгнат изворите на българската история ", описа тя. И добави, че Асеманиевото евангелие е измежду скъпите славянски ръкописа.

" Другият значим ръкопис е Манасиевата летопис - хроника от 1344 година, който е поръчан от цар Иван Александър. Уникален е с това, че е към тази хроника са добавени елементи и миниатюри, които засягат българската история ", съобщи историкът.

Според нея Ватикана има от всички славянски страни ръкописи - на глаголица, кирилица, латиници и хърватска глаголица. " Българската колекция е от 100 и няколко, открихме най-стария кирилски текст - той се намира в палимсестен ръкопис. Той е писан върху животинска кожа и има преимуществото да се изтрие долния текст и да се написа върху него. Имаме ръкописи с два-три пласта, това приказва за безпаричен интервал. След 150-200 години може да изплува остарелият текст, върху трудове от горната страна, само че в никакъв случай не се разкрива целият ", изясни проф. Джурова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР