Най-старият столичен пазар ще се модернизира. Столична община планира до

...
Най-старият столичен пазар ще се модернизира. Столична община планира до
Коментари Харесай

Женският пазар в София влиза в 21 век

Най-старият столичен пазар ще се модернизира. Столична община възнамерява до две седмици да бъдат инсталирани 32 камери, най-голям клас на оборудването, в зеленчуковия бранш на Женски пазар (между ул. "Кирил и Методий " и бул. "Сливница "). Целта е да се увеличи доста сигурността на търговците и посетителите на пазара.

Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на "Пазари Възраждане " ЕАД, общинското сдружение, което стопанисва пазара, разгласи в четвъртък, че близо 100 хиляди лв. са вложени в огромния ремонт на комерсиалните площи на Женски пазар. Това включва и подмяната на видеонаблюдението на пазарното пространство.

През 2014 година Женският пазар е освежен в сектора сред улиците „ Екзарх Йосиф “ и „ Св. св. Кирил и Методий “. Тогава за поправки бяха отпуснати 8.2 милиона лв. – 80% средства от европейската самодейността „ Джесика “ и 20% от "Пазари Възраждане " ЕАД. Боядисани и ремонтирани са всички 181 търговски маси на пазара, сменени са тентите и механизмите, заменена е подовата настилка в бранша, сложено е LED осветяване на пазарната площадка и на алеите, сменени е надземната част на контейнерите за отпадък, озеленени са градинките.

Женският пазар е основан още след Освобождението, развивал се доста бързо и последователно се е трансформирал в най-влиятелното и влиятелно комерсиално средище през 20 век в столичния град. Намиращ се в централната градска част сред два столични булеварда – „ Тодор Александров “ и „ Сливница “, покрай Лъвов мост, той е жива история в развиването на комерсиалните връзки в центъра на София. Старата градска архитектура, съчетана с модерните павилиони и търговски обекти за продажба на пресни плодове, зеленчуци и хранителни артикули, основават неповторима атмосфера и нюх за достоверност и история, съпътствали развиването на това комерсиално средище.

След реконструкцията на Женския пазар е основано и ново културно пространство – изложба „ Сердика “, ситуирано на втория етаж в един от двата централни корпуса. Галерията показва живопис, графика, снимка, провеждат се креативен ателиета, концерти, показване на книги, срещи с създатели и общественици.

Женският пазар е непрекъсната туристическа дестинация, ползата към която се предизвика от колоритността на търговците и стоките и достоверната градска архитектура. Всекидневно той се посещава от доста посетители на столицата и страната, които отнасят със себе си с изключение на типични български сувенири и артикули, и загатна за един отлично прекаран ден.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР