Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е започнал да

...
Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е започнал да
Коментари Харесай

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е почнал да се пропуква, откривайки вода северно от Гренландия в регион, който обикновено е заледен даже през лятото, заяви в. „ Гардиън “.

Този феномен, който до момента не е бил регистриран, е установен два пъти тази година поради топли ветрове и климатични промени, които докарали топла върна в северното полукълбо.

Един метеоролог назова тази загуба на лед „ плашеща “. Други споделят, че това може да принуди учените да преразгледат теориите си за това, коя част на Арктика може да издържи най-дълго на стоплянето.

Морето до северното крайбрежие на Гренландия обикновено постоянно е замръзнало и до наскоро се смяташе за „ последния мразовит регион “, поради догатката, че ще бъде последната цитадела при стопляне на планетата.

Но необикновеното покачване на температурите през февруари и по-рано този месец го направило уязвимо за ветрове, които изтласкали леда от брега, което не е записано откогато регионът се следи със спътници от 70-те години на XX век.

„ Почти всичкият лед северно от Гренландия е пропукан и напукан, което го прави по-плаващ “, съобщи Рут Мотрам от Датския метеорологичен институт.

Този лед нормално е изключително компактен поради Трансарктическото течение, което тласка лед от Сибир към този бряг.

Уолт Мейър от Американския народен център по снега и леда изясни, че по принцип ледът няма къде да отиде и по тази причина се натрупа в този регион. „ Средно той е с дебелина към 4 метра, а може да доближи и 20 метра. А подобен лед е доста мъчно да бъде изместен “, сподели той.

„ Това обаче стана предходната зима (през февруари и март) и в този момент. Ветровете изтласкват леда от брега “, добави Мейър.

„ Плашещо “, написа в Туитър Томас Лавергне - академик в Норвежкия метеорологичен институт, препращайки сателитна фотография показваща по какъв начин вода пробива през леда и обкръжава стотици километри от крайбрежието на Гренландия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР