Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни

...
Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни
Коментари Харесай

Татуировки на 5000 години открити на мумии в Египет


Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни мумии в Египет.

Татуировките, изобразяващи див бик и северноафрикански овен, се намират на бицепса на мъжката мумия, а на рамото и горната част на ръката на женската мумия има претекстове с формата на латинската писмен знак "S".

Находката, детайлности за която са оповестени в списание Journal of Archeological Science, удължава с 1000 години историята на татуирането в Африка и опровергава изказванието, че единствено дами са татуирани в Египет преди династиите - ерата преди обединяването на страната от първия фараон към 3100 година прочие Хр.

"Символите, които са татуирани, са много необикновени", сподели Даниел Антоан, един от водещите откриватели в плана и кураторът на физическата антропология на Британския музей.

Според Антоан животните, татуирани на ръката на мъжа, изключително бикът, евентуално са свързани с неговия статут, мощ и неустрашимост. И двете животни постоянно се изобразяват в преддинастичното египетско изкуство. По същия метод претекстът „ S “, който се движи отвесно по ръката на дамата, се употребява в декорацията на грънчарството по това време.

Антоан показва, че мумиите - които съгласно радио-въглеродното датиране са живели сред 3351 и 3017 година пр.н.е. - са от интервала, преди да влязат в приложимост египетските писмени знаци. Това прави по-трудно определянето на смислите зад знаците, защото всички откриватели би трябвало да вършат паралели с изображения, намирани другаде.

Той допуска, че татуировките символизират композиция от неща: "посочване на статут, може би храброст в тази ситуация на животните, само че също по този начин може би нещо по-сложно, като паметно или магическо познание или защита".

"Те са били доста усъвършенствани като умения хора преди 5000 години", сподели той. "Няма причина, заради която разсъжденията им за татуиране върху тялото им, да не са толкоз разнородни, колкото е през днешния ден."

Преди това археолозите считали, че татуирането се ползва единствено за дами, за изобилие или даже по еротични аргументи. Новото изобретение потвърждава, че това включва и двата пола. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР