Най-старата къща в северния косовски град Митровица, къщата на семейство

...
Най-старата къща в северния косовски град Митровица, къщата на семейство
Коментари Харесай

Изгоря най-старата къща в косовския град Митровица, паметник на културата

Най-старата къща в северния косовски град Митровица, къщата на семейство Короглу, изгоря при пожар нощес, оповестяват косовските медии. При случая няма ранени и потърпевши.

Къщата е издигната при започване на 19 век от семейство Короглу и е оповестена за монумент на културата в Косово.
Не е ясно какво е предизвикало пожара, а способените управляващи проверяват случая.

Според информация на вестник „ Коха диторе “ от август тази година емблематичната за Митровица къща е била под непрекъснато полицейско наблюдаване поради опити тя да бъде разрушена. По случая е бил задържан и по-късно освободен един човек, обвинен в опити да събори паметника на културата.

Въпреки подадените сигнали до локалната и централната власт, че има опити 200-годишната къща да бъде разрушена, всички институции са се провалили в това да я запазят, отбелязва изданието.

Валдете Идризи, която е шеф на дирекцията по просвета в община Митровица, единствена разяснява случая пред вестника, като изрази вяра къщата да не е изцяло изгоряла и реставрацията ѝ да бъде допустима. Идризи съобщи, че е подала голям брой сигнали до локалните управляващи за неотложно започване на реставрационни действия, само че разполага с информация, че работата по къщата е почнала едвам във вторник, когато е избухнал и пожарът.

 „ Коха диторе “ напомни за още два изгорели паметника на културата в Косово тази година. Първият случай е пожарът в музея на музиката в Джакова (Дяково) през август, когато експонатите са се намирали отвън музея и не са били наранени, и вторият – пожарът в постройката на първото албанско учебно заведение във Феризай (Феризово).
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР