Най-силният европейски клубен футболен турнир Шампионската лига се подновява с

...
Най-силният европейски клубен футболен турнир Шампионската лига се подновява с
Коментари Харесай

Байерн Мюнхен и Манчестър Сити огромни фаворити за Шампионската лига

Най-силният европейски клубен футболен шампионат Шампионската лига се възобновява с елиминационната си фаза. Както е по традиция, в средата на февруари всяка година започват осминафиналните конфликти (в по два мача). Този път жребият опълчи стигналите до тук тимове в много забавни срещи, като сигурно едни от най-очакваните са ПСЖ – Реал Мадрид и Интер – Ливърпул. Останалите двойки са Спортинг Лисабон – Манчестър Сити, Залцбург – Байерн Мюнхен, Челси – Лил, Виляреал – Ювентус, Атлетико Мадрид – Манчестър Юнайтед и Бенфика – Аякс.

Водещите международни букмейкъри към този момент дефинираха любимците си за продобиване на трофея в края на сезона. Финалът е очакван за 28 май на стадиона в Санкт Петербург. Въпреки че към момента шампионатът е при започване на елиминационната си фаза и не е ясно кои тимове ще спорят за трофея, съгласно експертите любимците са ясни.

Най-новият лицензиран
букмейкър в България счита, че Байерн Мюнхен е главният кандидат да завоюва трофея в края на масец май. Шансовете на баварците да побеждават с Ушатата, както назовават купата на първенците, е 4.00. Немският исполин се размина с някои от рисковите съперници и ще срещне австрийския хегемон Ред Бул Залцбург, който за първи път в историята си доближи тази фаза на конкуренцията. Байерн Мюнхен има общо 6 извоювани купи от Шампионската лига и пет изгубени финала, като за последно съумя да грабне оценката през 2020 година, когато надви на финала над Пари Сен Жермен с минималното 1:0. Преди това пък в чисто немски край баварците победиха Борусия Дортмунд през 2013 година.

Следващият любимец освен на Betano, само че и на безусловно всички останали
букмейкъри, е Манчестър Сити. Воденият от Пеп Гуардиола тим може да се каже, че има удобна преднина в британската Висша лига и съвсем несъмнено този сезон ще стане първенец. Голямата цел пред „ жителите “ обаче сигурно е да повторят най-малко достижението от предходната година. През 2021 година за първи път Манчестър Сити се класира на край в в историята си. За страдание на клуба и почитателите той бе изгубен от различен британски представител – Челси с 0:1. Сега Сити на осминафиналните първо би трябвало да преодолее съпротивата на португалския Спортинг Лисабон, което наподобява изцяло по силите му, защото „ лъвовете “ са надалеч от формата от предходната година. След това ще пристигна ред на жребия за четвъртфиналите и полуфиналите, които ще дадат малко по-ясна визия за значимите елиминационни конфликти.

Ливърпул е на трето място измежду претендентите да завоюва най-силната клубна конкуренция с шансове 6/1, като мърсисайдци обаче имат много сложна задача още на този стадий да се изправят против италианския исполин Интер, който този сезон е главен кандидат за купата в Серия „ А “. Следва Челси с 8.00. Сините от Лондон играят против френския настоящ първенец Лил, който обаче през този сезон е бледа сянка на себе си. Тимът крета в средата на класирането във френското състезание и може да се окаже съвсем непостижима задача да се добере до ново присъединяване в евротурнирите, да не приказваме за Шампионска лига.

Така че Челси при елиминация на Лил и по-късно добър чоп още веднъж би имал късмет да се опита да повтори триумфа си от предишния сезон, когато завоюва шампионата, побеждавайки считания за любимец тогава Манчестър Сити с 1:0. За последно тим дублира купата си в шампионата през 2016, 2017 и 2018 година, когато Реал Мадрид завоюва три поредни купи и с това ги оформи на общо 13 в цялата си история. Сега Белия балет от Мадрид очевидно не получава изключително доверие от
букмейкърите, защото остава чак на 6-то място с коефициент 15.00 да завоюва трофея този сезон.

От всички осминафиналисти Ювентус направи трансферната бомба на зимата, привличайки сръбския нападател Душан Влахович от Фиорентина за малко над 80 милиона евро. Така че Старата госпожа не трябва да бъде подценявана, защото има отсреща испанския Виляреал, който сигурно не е от равнището и класата на останалите топ тимове в Европа. А и с грандът от Торино към този момент има различен образ в офанзива, добавяйки включително и другото ново попълнение – Денис Закария, дошъл от Борусия Мьонхенгладбах.

Кои от огромните отсъстват?! Несъмнено има няколко тима, чиято липса на осминафиналите се усеща. Категорично преди всичко би трябвало да сложим испанския гранд Барселона. Каталунците изживяват тежък сезон след напускането на Лионел Меси. Но това не бе главната причина за неприятните резултати. Трудната финансова обстановка принуди клубът да се разделя с футболисти и да не притегля кой знае какъв брой нови против високи трансферни суми, с цел да може да се стабилизира. Този развой продължава, само че се отрази на резултатите. И Барселона за първи път от 21 години насам не съумя да прескочи груповата фаза, с цел да продължи в идващия по мощ европейски шампионат – Лига Европа.

Милан също се завърна в групите на Шампионската лига след няколкогодишно неявяване, само че на този стадий силите не му стигнаха за освен това от последно място в групата. Росонерите не бяха на равнището на съперниците Ливърпул, Атлетико Мадрид и Порто, въпреки да са главният съперник на Интер за купата в Италия. Просто формата на Милан през есента някак си не бе задоволителна, с цел да се добере до едно от двете места и да играе на осминафиналите...


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР