Най-рано след година влизаме в залите, за да гледаме концерти

...
Най-рано след година влизаме в залите, за да гледаме концерти
Коментари Харесай

На живо на концерт или театър - най-рано след 1 година

Най-рано след година влизаме в залите, с цел да гледаме концерти и театрални постановки, такава е прогнозата на Малина Едрева – ръководител на комисията по просвета към Столичната община. Това стана ясно от оналйн полемика във Facebook на общината с представители на културния отрасъл.

" Нещото, от което можем да се възползваме и да предложим, виждайки по какъв начин с излизането от изключителното състояние се случват нещата със заведенията със съответната отдалеченост и защитни ограничения.

Може би първите събития, които могат да се случат навън е киното, съобщи Едрева като отговор на множеството въпроси по кое време ще има събития навън и закрито у нас.

Оказа се, че няколко организации към този момент са обмисляли да създадат автокино навън. София Филм Фест приготвят сходна концепция, само че подчертаха, че би трябвало да има позволение от страната за случването й каквото позволение са получили сътрудниците им в Литва, където към този момент има цяло летище превърнато в кино навън, акцентира изпълнителният шеф на форума Мира Сталева.

Екипът на фестивала работят по самодейността за автокино до момента в който по едно и също време с това мислят и вид Б, в случай че СФФ не може да се състои и на оповестената последно дата 24 септември. Найо Тиницин и Борислав Велков

Председател на Съвета на шефовете на НДК също създават концепцията да се направи автокино на паркинга зад Двореца.

Заместник-кметът по културата на Столичната община доктор Тодор Чобанов пък конкретизира, че към този момент са получени две оферти за автокино, като едното е на НДК, само че би трябвало да се търсят и различни пространства като градските площади, тъй като паркингът зад НДК е даден чартърен. Той прикани всички, които имат сходни хрумвания да разпишат предложенията си и да ги внесат в общината, с цел да стартират диалози с държавните институции, от което зависи разрешаването.

Прогнозата за събитията на закрито обаче напълно не е обнадеждаваща.

За културните пространства е реалистично да мислим една година напред, добави Малина Едрева и акцентира, че мисли повече като биолог в сравнение с като ръководител на комисията по просвета. Според нея периодите зависят от откриването на имунизацията против ковид, тестванете й, лекуването и държанието на вируса и неговите разновидности.

" Всичко това няма да разреши връщането във залите по метод, по който знаем “, акцентира тя. Според нея е изцяло невероятно до есента, даже до края на 2020 година да се велзе в театрална зала. Един от основите проблеми за това е климатизацията на помощенията и огромните опасности, които крие. Затова би трябвало да се търсят ограничения, които да обезпечат сигурност на публиката, да се мисли върху опцията за продажба на билети през място и така нататък

Едни от първите закрити пространства за просвета у нас, които ще отворят порти са изложбените зали и музеите. В тях влизането се обмисля да става на дребни групи или самостоятелно.

Всички музиейни институции са на стадий подготовка за отваряне,  разкри лекар Чобанов. Той добави, че общината ще поддържа по всевъзможен метод и реализирането на Панаира на книгата под каквато и да е форма, както и на сходни събития свързани с книжния пазар, като даже ще ги освободи от такси " с цел да ги трансформира в инструмент за стимулиране и поддръжка на издателите “. Представителите на общината подчертаха неколкократно, че се отхвърлят от дълготрайното обмисляне, с цел да са оптимално гъвкави и ще стартират регулярни срещи с културния бранш на всеки две седмици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР