Най-ранните текстове, в които се споменава акупунктура като метод за

...
Най-ранните текстове, в които се споменава акупунктура като метод за
Коментари Харесай

Акупунктура – прилага се за лечение на редица заболявания


Най-ранните текстове, в които се загатва акупунктура като способ за лекуване е Императорският канон по вътрешна медицина, формиран преди повече от две хилядолетия. Археологически разкопки в Китай откриват примитивни акупунктурни игли, които датират от към 1000 години преди новата епоха.

Сходни лечебни практики са разтривки на избрани точки от тялото с камъни, както и почиващият на сходни правила шиацу масаж – прилепяне на акупунктурни точки с върха на пръстите. Съвременен способ е и така наречен TENS способ или транскутанна (през кожата) нервна стимулация.

На процедура акупунктурата съставлява забождането на тънки игли през кожата, като се търсят тъкмо избрани точки. Според класическата доктрина на акупунктурата организмът е изпълнен с витална сила, наречена „ чи “ . Тази сила протича по избрани пътища или меридиани.

Тези меридиани се разделят на 14, като 2 от тях са ситуирани в централната част на тялото, а останалите 12 – симетрично от лявата и дясната страна. По меридианите са ситуирани към 400 точки, бележещи местата, на които те се приближават до кожата. Поставянето на иглите се прави за да се възвърне нарушеният баланс като се подтиква или потисне потокът в дадена точка.

За разлика от иглите, които се употребяват в здравната процедура, в акупунктурата се употребяват единствено плътни игли, които приключват с тънък и изтъняващ връх. Терапевтите забождат излите в съответните точки, след което ги оставят в границите на 20-30 минути. В някои случаи в допълнение терапевтът подтиква иgлите посредством въртене или придвижване във вертикала.

Усещанията по време на процедурата са лека топлота, напън или даже осцилация. Обезболяване се постанова в случаите, в които пациентът усеща изтръпване, тежест или разпъване след операцията.

Акупунктурата се ползва при редица болести – болкови синдроми, световъртеж, алергии, синузит, болки в единични стави – лакътна, коляно, дребни стави на длани и ходила.

В страни като Китай и Шри Ланка акупунктурата се употребява като упойка при някои местни хирургични намеси.

Свързани публикации.. Акупунктура – действителен или плацебо резултат? 0 Акупунктурата облекчава горещите талази 0 Акупунктура – по какъв начин работи? (видео) 0

От значение е по време на процедурата пациентите да бъдат в легнало състояние, изключително при тези при които съществува риск за колабиране. При някои положение е допустимо в началото утежняване на положението с следващо настъпване на усъвършенстване.

Локално в мястото на слагане на иглите може да има лека болежка, с или без минимално кървене. Не е изключено приемането на хематоми – кръвонасядания.

Съществуват акупунктурни точки, които са противопоказани за стимулация по време на бременност, заради риск от предизвикателство на импровизиран аборт. Стимуалцията на някои точки може да бъде рисково при погрешно слагане на иглите.

Има известия за пневмоторакс и колабирал бял дроб след прекомерно надълбоко навлизане на акупунктурните игли.

Не са изключени рисковете от инфекции – най-често заразяване с вируса на ХИВ (причиняващ СПИН), хепатит В и С – с потреблението на нестерилни игли. За тази цел множеството терапевти употребяват игли заз еднократна приложимост. Преимущество на електрическата и лазерната акупунктура е, че не се употребяват игли.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР