Най-пострадалата при атентата на Летище Сарофово българка даде показания в

...
Най-пострадалата при атентата на Летище Сарофово българка даде показания в
Коментари Харесай

Най-пострадалата българка от атентата в Сарафово проговори!

Най-пострадалата при атентата на Летище Сарофово българка даде показания в съда. Данка Иванова е работила като екскурзовод и във съдбовния ден е посрещнала туристи от Тел Авив, които е трябвало да се возят на взривения рейс. Иванова е била на метри от детонацията. Спасява се, само че има редица пострадвания, а лечението им продължава и до през днешния ден.

" Около 16:30 ч. в деня на атентата отидохме на летището в Сарофово, с цел да посрещнем туристите от полета от Тел Авив. Трябваше да посрещаме четири рейса ", описа тя.

По това време 58-годишната Данка работила като екскурзовод към компания " Отана ". Тя и нейните сътрудници посрещали туристи от Израел, които трябвало да бъдат настанени в разнообразни хотели.

" Трябваше да посрещна туристи за хотел " Глобус ". Почти всички се бяха качили, имаше единствено няколко пушачи до предната врата на рейса. От двете страни на рейса останаха още няколко души, които качваха последните куфари с багаж. Казах им да се качват. Потърсих и водача. До този миг си припомням. Когато се съвзех, бях на земята ", добави пострадалата.

Мустафа Кьосов е водачът на рейса, който трябвало да води израелските туристи до хотел " Отана " дружно с екскурзоводката Данка.

" На едното тъпанче са й правили пластика. В оня ден посрещаше 47 души по лист. Данка работи като екскурзовод от 2002 година ", описа той.

Взривната вълна нанесла доста съществени рани по тялото на Данка - тя е била с охлузвания начело, а в лявото й бедро се забило стъкло. Стъкла имало и по други елементи на тялото. Най-много обаче потърпевши ушите на екскурзоводката. От мощния екот се спукали и двете й тъпанчета.

" До края на септември бях в болнични. Възстановяването на слуха ми лиши към година. Досега се занимавам с възобновяване на лявото рамо, на което съм се " приземила ", добави екскурзоводката Данка.

Освен раните по тялото и дългото възобновяване, Данка се сблъскала и с упреците на хората.

" В болничното заведение две от туристките ме сочеха с пръст и ми споделяха, че аз съм отговорна ", спомня си тя.

Данка Иванова не помни да е виждала атентатора на летището, само че от записите, които е видяла по малкия екран, е схванала, че се е намирала на метри от него.
В профилирания съд през днешния ден се разпитват и още очевидци - всички работили на Летище Сарафово.

Припомняме, че бомбата лиши живота на българския водач Мустафа Кьосов и на петима изрелски жители. 35 души пък бяха ранените. А подсъдимите са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, които към момента се търсят от Интерпол.

Обвинението счита, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който също почина при гърмежа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР