Най-после турската лира отбеляза покачване на курса.Турската лира поскъпна чувствително

...
Най-после турската лира отбеляза покачване на курса.Турската лира поскъпна чувствително
Коментари Харесай

Ердоган обеща: Вече никой няма да иска да смени влоговете си от турски лири в чужда валута

Най-после турската лира означи повишаване на курса.

Турската лира нарастна сензитивно по отношение на $ през вчерашния ден, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи серия от ограничения против обезценяването на валутата. Тя завърши вчерашния ден с 20% по-висок курс, оповестява Ройтерс, цитира.

Мерките включват гаранции на влоговете, което би окуражило турците да не обменят локалните пари за непозната валута.

„ От в този момент нататък, нито един наш жител няма да усети потребност да смени влоговете си в лири в такива в непозната валута. След като намалихме лихвения %, ще видите по какъв начин в границите на няколко месеца инфлацията ще стартира да пада ”, съобщи президентът на Турция Реджеп Ердоган.

След като предходната седмица падна до 18,50 лири за $, в понеделник курсът се качи до 14,90. Донякъде въздействие оказа и спадът на $ на международните пазари поради подозренията към приемането на огромни капиталов проект на Джо Байдън.

Въпреки повишението на курса финансовите специалисти предизвестяват, че в Турция обстановката не е под надзор. За един месец лирата се обезцени с 35 % и множеството прогнози сочат, че може да загуби още от цената си.

В удостоверение на прогнозата през днешния ден лирата още веднъж се срина. Спадът е с 11% по отношение на вчерашните равнища.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР