Най-после надделя общият разум – мъдростта и отговоронсотта, егоизма остана

...
Най-после надделя общият разум – мъдростта и отговоронсотта, егоизма остана
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Европа затваря вратите си за икономически мигранти

Най-после надви общият разсъдък – мъдростта и отговоронсотта, егоизма остана обратно. Европейските водачите съумяха да начертаят явен проект по тематиката миграция, който България от дълго време е предложила. Нека не се подценяваме, това са в действителност са не дребни триумфи. Това съобщи в студиото на Нова ТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Мигрантите е разделяща тематика и в Европейски Съюз няма да реализираме прогрес за бъдещето – по какъв начин да се реформираме, да бъдем по-конкурентни, в случай че не се затвори тази тематика. Така че новината за постигнатото съглашение за мигрантите е добра вест. Това, което се случи по българското председателство бе да се сближат позициите по тази тематика. Трябва да спрем притока на противозаконна миграция, като защитим външните граници на Европейски Съюз. 8 страни са въвели граници и надзор вътре в Шенгенското простраство, което е неправилно. Освен това водачите взеха решение до 2020 Фронтекст да стане гранична полиция на всяка външна граница. Борисов настоя да се затворят външните граници и това на процедура се реши нощес в Брюксел – затворя се Европа за стопански мигранти. По този метод ще бъде спрян трафика на хора. Няма по какъв начин Европейски Съюз да отвори вратите си за всички стопански мигранти. Ще има и центрове за мигрантите отвън страните членки на Европейски Съюз, от където да бъдат връщани в родината си, когато се преодолеят споровете, разяснява Захариева.

Тя посочи, че няма по какъв начин да ни върнат 60 000 мигранти в България. Защото няма логичност, в случай че ти си емигрант, който бяха от войната, да имаш искания къде да живее и да не се спеш в първата безвредна страна.

Вицепремиерът още веднъж акцентира, че България е получила позитивна оценка за европредседателстовот, като се акцентира и приноса на страната ни за намиране на решение на бежанския проблем и мигрантите. Освен това триумф на европредседателството е и заключението по тематиката по разширение на Европейски Съюз. Въпреки огромното терзание, България съумя да реализира единодушие на 28 членки на Европейски Съюз – да ги убедим, че консолидираното на Западните Балкани е добре за целия Европейски Съюз. Затова назова спекулации това, което се пробва да приказва опозицията – че нещо ни е било обещано или позволено.
Екатерина Захариева изрази и своята позиция по тематиките за Шенген и еврозоната.

Има стъпки за еврозоната, ние сами споделяме, че не сме подготвени, само че ние сме напълно подготвени за ЕРМ-2. Считаме, че сме изпълнили критериите за чакалнята на еврозоната. Предстои доста подготвителна работа, с цел да си подадем молбата. Що се отнася до Шенген – от 2011 година Екологичен потенциал акцентира неведнъж, че България е подготвена за Шенген, който е механически правила. Макрон сподели, че би трябвало да реформираме Шенген и тогава България да стане член. Но и това има връзка с бежанците, заключи Екатерина Захариева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР