Най-полезният компост от паднали листа. Как се справяте с падналите

...
Най-полезният компост от паднали листа. Как се справяте с падналите
Коментари Харесай

Най-полезният компост от паднали листа – хитрости и трикове

Най-полезният компост от паднали листа. Как се справяте с падналите листа от градината? Изхвърляте ги на сметището или ги изгаряте? Предлагаме да извършите друго – да приготвите отличен компост от листни боклуци, което ще ви помогне да увеличите плодородието на почвата в градината. По този метод ще получите великодушна годишна продукция и да спестите пари от закупуването на органични торове.

Предимства и дефекти на листния компост

Едва ли си коства да приказваме още веднъж за изключителните преимущества на хумуса, подготвен въз основата на оборски тор и птичи тор – такива органични торове нямат равни. Но луксът на тяхното потребление без никакви финансови вложения могат да си разрешат единствено жителите на селските региони, които отглеждат добитък и птици.

За останалите градинари закупуването на тор в днешно време е еднакво на изтънял фамилен бюджет. Компостът от листа е по-ниско ефикасен от такива торове по хранителна стойност, само че култивираните растения реагират добре на него и в никакъв случай няма да откажат такова поддържане. Така че за какво да харчите пари за закупуване на тор, в случай че имате безвъзмезден материал на разположение?

Узрелият листен компост бързо насища почвата с хуминови съединения и микроелементи и дейно възвръща почвеното изобилие. Когато е вграден в земята, той идеално усъвършенства структурата си: прибавя влагоемкост към песъчливата почва и въздухопропускливост към глинестата почва.

Не изцяло разложената листна маса (млад компост) също е отличен артикул за мулчиране на зеленчукови и цветни култури. Цветята и зеленчуците не страдат от заболявания, присъщи за овощните дървета и ягодоплодните. Следователно в този случай листата могат да се употребяват за подготвяне на компост даже от заболели култивиран насаждения.

Единственият минус на листния компост е неговата кисела реакция. Когато се ползва върху почвата, тя ще понижи равнището на pH, затова ще изисква потреблението на дезоксиданти ( доломитово брашно , вар , креда , пепел и др.).

Цикъл на компоста от листа в градината – най-полезният компост от паднали листа

В взаимозависимост от технологията на подготвяне и дървесните типове, от които са взети листата, цялостното узряване на листния компост ще отнеме 1,5-2 години. Ако не помогнете на компоста да узрее, тогава този развой ще отнеме повече време.

За да имате подобен скъп тор на една ръка разстояние всеки сезон, предлагаме да изградите 3 компостни контейнера в градината едновременно. В първият ще поставяте друга партида прясна зеленина всяка есен. Във вторият резервоар за компост по това време ще се извърши узряването на миналогодишната примес от листа и пръст. А в третият резервоар в този миг ще ви обезпечи изцяло узрял компост.

Можете да употребявате наличието на третия компост през същата есен, с цел да наторите лехите или да отложите процедурата за пролетта. Не прекалявайте с отлежалия компост, тъй като третият резервоар би трябвало да се изпразни до идващото лято. Необходимо е, с цел да се реалокира зреещата листна маса от първият резервоар в третия. Като прехвърлите наличието на първия резервоар в празния, можете да преместите наличието на втория резервоар в първия.

Това “разбъркване ” на компоста доста ще форсира узряването му. Изгребвайки наличието на контейнерите за компост, вие го насищате с О2, който е нужен на потребните микроорганизми и земните червеи за естествен живот и без тяхна помощ няма да е допустимо да се подготви тор. Прехвърлянето би трябвало да се прави най-малко 2-3 пъти на сезон. Работата е трудоемка, само че извънредно значима.

Мързеливият вид е да извършите единствено 1 компостер. Напълнете го с листа и пръст и през идващия сезон от време на време изгребвайте наличието – поставете го на земята и го върнете назад. Следващата есен мулчирайте трайни насаждения или повдигнати лехи със зимни култури с млад компост. Узряването на подобен полуготов тор ще продължи през новия сезон към този момент “на място ”. През същата есен можете да напълните освободения резервоар с нова порция зеленина.

Оборудване на контейнера за компост

Ако не жалите пари за обичаната си вила или градина, можете да отидете по най-лесния метод и да купите подготвени контейнери за компост. Такива устройства ще ви спестят от ненужните проблеми и ще ви оказват помощ да получите скъп компост от листа в продължение на доста години. На пазара има доста огромен избор от разнообразни устройства за тази цел в разнообразни ценови категории.

Една част от градинарите приспособяват за тази цел остарели варели, резервоари, чугунени вани и даже плътни торби за отпадък с размер от 200 литра или повече. Основното предписание при потреблението на такива спонтанни средства са дупките в стените им, които ще обезпечат въздушен поток към зреещата хумусна маса. Съдържанието на тези контейнери също ще би трябвало да се изгребва няколко пъти през сезона: трансферира се от един в различен или се изсипва върху земята, покрита с фолио, и по-късно се връща назад.

Най-отнемащият време вид е построяването на стационарен резервоар за компост с 3 отделения от дъски, шисти, пирони и всевъзможни други подръчни материали. Не забравяйте да оставите празнини в стените на такова устройство или да ги извършите от здрава мрежа. Ако изграждате висок резервоар за компост, направете едната му страна сгъваема, с цел да имате елементарен достъп до наличието по-късно.

Технология за произвеждане на компост от листа – най-полезният компост от паднали листа

След рухване на листата съберете падналите листа и ги поставете в резервоар, като поръсите със пластове пръст с дебелина 5-10 см. Ако листата и почвата са сухи, не забравяйте да ги полеете с вода. Градинарите имащи тревни площи могат да прибавят окосена трева към компостера – това ще форсира узряването на хумуса. Там също е възможно да се слагат меки върхове на зеленчуци и бурени без семена, както и кухненски боклуци от растителен генезис.

Чудесно е, в случай че имате разполагаем свеж тор или птичи изпражнения. Не забравяйте да добавите тези азотни артикули към общата маса или да разлеете наличието с разтвор на тяхна основа.

За да не се постанова в бъдеще да обезкислявате почвата в лехите, които наторявате с компост от листа, неотложно оправете киселинната реакция. За да извършите това, на стадия на полагане на органична материя, поръсете пластовете му с дървесна пепел, доломитово брашно, гасена вар или креда.

През идващия сезон, в допълнение към постоянното изгребване на зреещия компост, ще би трябвало от време на време да го навлажнявате с вода. Не забравяйте да се погрижите за капака на контейнера за компост, в случай че сте го създали сами. Ще бъде належащо да се защищити органичната маса от изсушаване през летните горещини и от измиване по време на продължителни дъждове.

Можете да го извършите по-лесно, като покриете горната част на компостната маса с компактен найлон и направете дупки в него, с цел да влезе въздух. И не забравяйте да съберете шепа земни червеи в градината и да ги пуснете на купчина. След малко време те ще се развъждат в питателна перушина в големи количества и ще ускорят узряването на компоста.

Как да разберете дали компостът от листа е подготвен

Напълно узрелият компост от листа е рохкава хомогенна маса. В него не би трябвало да намирате скелети от листа или неразложени остатъци от други боклуци, които са били положени дружно в компостера. В зрелия компост няма да има земни червеи: те ще изоставен контейнера за компост, когато храната му свърши. Отличителна линия на зрелия листен компост е приятният “горски ” мирис.

Какви листа не са подобаващи за компостиране? За страдание, не всички листа са подобаващи за компостиране. Листата на някои дървесни типове съдържат доста танини, които в бъдеще ще имат негативно влияние върху развиването на култивираните растения. Не би трябвало да се употребяват листа от орех, боровинка, боровинка или смрадлика – по-добре е да се употребяват за подготвяне на пепел. Избягвайте дъб и леска, в случай че решите да попълните горската зеленина.

Листата от клен, кестен и глог ще забавят процеса на узряване на компоста – те са доста плътни. По-добре е първо да се смила такава зеленина с култивиран шредер и едвам по-късно да се сложи в резервоар за компост.

Правилно квалифицираният листов компост ще бъде отлична помощ за всяка градина. Такъв естествен артикул ще има най-хубав резултат върху здравето на култивираните растения. Също ще помогне за реализиране на великодушна годишна продукция и ще спести от закупуването на торове. Не се отхвърляйте от тази страхотна концепция! Освен това в този момент е най-хубавият миг за осъществяване на концепцията.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР