Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна

...
Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна
Коментари Харесай

Иконописта на два храма врърна историята 6 века назад в Монтана

Най-пълното проучване на храмовете, отдадени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница, бе показано в държавен списък Монтана. Негов създател е Катерина Дюлгерова – лекар по изкуствознание. Ръководител на дисертацията е проф. доктор по изкуствознание Елена Попова от Българска академия на науките. Заедно с нея в представянето се включи и доцент доктор Миглена Прашкова от Великотърновския университет.
Видинският епископ Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и други общественици почетоха събитието.
Проучването на храмовете Свети Николай в двете села е траяло три години. Черквите са с петвековна история и са оповестени за национални монументи на културата. Богатството им е в това че наблюдават развиването на православието и българското изобразително и строително изкуство на границата сред Средновековието и Възраждането.
Интересно е да се означи, че Долна Вереница е била едно от най-големите села във Видинския санджак още през ХV век. Най-старият непокътнат списък на популацията в района в интервала 1454 – 1455 година демонстрира, че в Горне Верениче има 100 семейства и доходи от 14 752 акчета, а Долне Верениче има 197 семейства и доход от 29 015 акчета. Регистърът е основан по заповед на султан Мехмед Завоевателя и се съхранява в Истанбулската градска библиотека.
И двете села са част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак. Долна Вереница се равнява по величина с град Видин и го превъзхожда по приходи.
„ За нас това проучване е скъпо, тъй като то наблюдава корените на хората, които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух ", съобщи видинския епископ Даниил. "Това е националната ни памет и е една причина за предпазване и препредаване на това религиозно завещание ", сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР