Най-отровният октопод в света е част от постоянната експозиция на

...
Най-отровният октопод в света е част от постоянната експозиция на
Коментари Харесай

Най-отровният октопод в света обитава аквариум в Природонаучния музей в Пловдив

Най-отровният октопод в света е част от непрекъснатата експозиция на Природонаучния музей в Пловдив. Това е синьопръстенен октопод, който въпреки и дребен, е в положение да убие 25 души. Достига до 15 сантиметра величина. Все още не е открита противоотрова и в случай че човек бъде ухапан от синьопръстенен октопод, съдбовният излаз, според от мястото, настава до половин час. След ухапването човек стартира да се задушава и да диша тежко.

За да разберем повече за най-отровните риби на планетата, октоподи, крокодили и други любопитни скотски типове, кореспондентът на БГНЕС от Пловдив посети Природонаучния музей в града.

Синьопръстененият октопод не е нападателен и не атакува. Ще захапе и ще освободи отрова единствено, в случай че бъде мощно предизвикано. „ Когато е доста мощно обезпокоеното и когато се пробва да отблъсне нападател при разнообразни прочувствени положения се образуват към 50 доста наситено сини пръстена по цялото му тяло ", описа основен помощник доктор Огнян Тодоров, който е шеф на Регионален природонаучен музей - Пловдив.

Октоподът дошъл в Пловдив от Индонезия. От Природонаучния музей към този момент 5 години се пробват да вземат животното в своята сбирка. Местообитанието му в дивата природа е в регионите на Борнео, Сингапур и Малайзия. Той е допълнение към изложбата на най-отровните експонати в музея. Най-опасните от тях са рибите камък, скорпион и лъв. Най-атрактивният образец в живата експозиция пък е крокодилът Хектор. Той идва в музея през 2015 година, когато е на 10 години. Дълъг е към 2 метра.

Своето място в живата експозиция на Природонаучния музей са намерили 260 типа сладководни риби, 45 соленоводни риби, измежду които и акули, както и 30 типа инсекти и влечуги.

За страдание животът на синьопръстенения октопод е относително къс, само че до момента в който е част от живата експозиция в Пловдив, от музея дават обещание да го хранят със скариди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР