Най-накрая! Учените успяха да потвърдят, че около Проксима Кентавър, най-близката

...
Най-накрая! Учените успяха да потвърдят, че около Проксима Кентавър, най-близката
Коментари Харесай

Ексклузивно! Откриха потенциално обитаема планета, която обикаля около най-близката до нас звезда!

Най-накрая! Учените съумяха да потвърдят, че към Проксима Кентавър, най-близката до нас звезда, в действителност обикаля планета!

Нещо повече – планетата е единствено малко по-голяма от Земята и се намира в така наречен “обитаема зона ” – район към звездата, който би разрешил вода в течно агрегатно положение да съществува на нейната повърхнина.

Научната обява със заглавие A terrestrial planet candidate in a temperate orbit around Proxima Centauri с водещ създател G. Anglada-Escudé и колектив ще бъде оповестена в утрешния брой на списание Нейчър.

Откритието в действителност лиши много време, с цел да бъде направено. Учени търсят за планети към най-близката до нас звезда от близо 15 години, само че доказателствата все не бяха безапелационни. Европейската южна обсерватория (ESO) в Чили разполага с принадлежности като UVES (Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph) и High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), които разрешават на откривателите да откриват съмненията в орбитата на дадена звезда, показателни за съществуването на планети.

През 2013 година за пръв път са получени данни, показателни за планета, само че тогава към момента не са безапелационни. Затова учените откриха акция с име “Бледа алена точка ” (линк към уебсайта), като името е обещано в чест на именития популяризатор на науката Карл Сейгън, съчинил известната фраза “бледа синя точка ”, описваща по какъв начин нашата планета Земя се вижда от далечния космос. 

Екипът, изравен зад “Бледа алена точка ”, използваше инструмента HARPS да следи Проксима Кентавър всяка нощ от 19-ти януари 2016 година до 31-ви март. Данните бяха комбинирани с данни от UVES и по-предишни наблюдения на HARPS. Резултатите бяха съпоставени и с данни от други телескопи. Трябваше да бъде отсята опцията, че става въпрос не за вариации в интензивността на самата звезда Проксима Кентавър, а в действителност за планета. Червените джуджета, каквото е Проксима Кентавър, са дейни звезди и могат да имитират държанието на планета, без да има такава, по разнообразни способи. Не е чудно, за какво откритието толкоз се забави и чак в този момент може да се каже с огромна убеденост – в действителност е планета!

Новооткритата планета е с маса 1.3 пъти тази на Земята и е на 7 милиона километра от Проксима Кентавър – едвам 5% от дистанцията сред Земята и нашето Слънце! Една локална година продължава единствено 11.2 земни дни. Да, орбитата на планетата е по-малка от тази на Меркурий, само че тъй като звездата е по-бледа от Слънцето, тя лежи в така наречен “обитаема зона ” и може би в действителност на повърхността й има вода, а за какво не и живот?

Оттук насетне стартира сериозното проучване на новооткритата планета. Ще бъдат употребявани както настоящи принадлежности, по този начин и бъдещи телескопи като Европейския извънредно огромен телескоп (E-ELT). За страдание наблюденията ще бъдат затруднени от обстоятелството, че планетата не минава пред диска на звездата си от вероятността на Земята, което мъчно би разрешило проучването на атмосферните спектри.

И все пак благоприятни условия ще има отсега нататък. За разлика от доста други звезди, които се намират на стотици и хиляди светлинни години от нас, Проксима Кентавър е на разстояние едвам 4.2 светлинни години! Време е галактическите организации да положат старания и да обмислят опциите за осъществяване на първата междузвездна задача.

За повече информация: ESO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР