Най-накрая сте получили мечтаното повишение. Всички усилия и жертви, които

...
Най-накрая сте получили мечтаното повишение. Всички усилия и жертви, които
Коментари Харесай

Погрешните схващания за лидерството

Най-накрая сте получили мечтаното покачване. Всички старания и жертви, които сте създали през годините, са си коствали, тъй като са ви помогнали да стигнете до този миг.

Има единствено един проблем – нямате никакъв опит на управителна позиция.

Първоначалната тръпка и възторг от новината за покачване на заплатата може бързо да се изпари, в случай че компанията просто ви уточни новия ви офис и ви пожелае шанс, без да изясни какво се изисква от вас.   

С други думи, вашите ръководители чакат инстинктивно да знаете какво да вършиме. В края на краищата, работите за компанията от много време и би трябвало да знаете какво прави един управител. Нали?!

Не е изненадващо, че когато бъдат оставени без подготовка и тенденция, множеството хора се обръщат към лидерските клишета и стандарти, които свързват с работата на мениджъра.

По този метод те построяват държание, основано на неправилни схващания за водачеството, което може да бъде извънредно контрапродуктивно за новата им позиция в компанията.  

От BBC са съставили лист с най-често срещаните легенди за водачеството, които пречат на неопитните мениджъри.

1. На върха е мъчно и самотно

Шефовете имат повече независимост, по-добро възнаграждение и персонални асистенти. Те пътуват в първа класа и отсядат в най-хубавите хотели. Това не е мъчно.

Шефовете в никакъв случай не би трябвало да не помнят, че проблемите, пред които техните чиновници се изправят всеки ден, са доста по-тежки от това, с което те си имат работа.

2. Трябва да бъдете себе си

Просто да бъдете себе си може да не е задоволително, когато би трябвало да поемете изцяло нова и непозната за вас роля. Важно е непрекъснато да се развивате и усъвършенствате, както в професионален, по този начин и в персонален проект. Автентичността постоянно се употребява като опрощение, което да прикрие мързела и неналичието на интерес.

Не се правете на подобен, какъвто не сте, само че в същото време с това не се ограничавайте единствено до един метод на работа. Може да се наложи да опитва с метода към работата, с цел да намерите най-хубавият и ефикасен метод, по който да ръководите вашите чиновници.

3. Хората ненавиждат смяната

Хората могат да се приспособяват към всякаква смяна. В някои случаи смяната може даже да им хареса. Това, което хората ненавиждат в реалност, са ненужните и глупавите промени, наложени от горната страна.

Достатъчно е просто да включите чиновниците си в процеса по взимане на решение и да изслушате техните предложение, с цел да превърнете смяната в нещо позитивно.

4. Има единствено един верен метод за управление

Не се подвеждайте от обещанията на самопровъзгласили се „ визионери “, които настояват, че са разкрили „ единствения верен метод “ за управление на екип.

Ситуацията във всяка компания е друга и събитията непрекъснато се менят. Задачата ви е да прецените характерните условия във вашата компания и да адаптирате държанието си по съответния метод.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР