Най-мощното земетресение от близо век насам разтърси Турция и Сирия

...
Най-мощното земетресение от близо век насам разтърси Турция и Сирия
Коментари Харесай

Земетресението взе над 2000 жертви в Турция и Сирия

Най-мощното земетресение от близо век насам раздруса Турция и Сирия през миналата нощ,загиналите към този момент са над 2000 души. Сгради са изравнени със земята, а трусовете са засечени чак в Гренландия.

В Турция жертвите досега са 1498, ранените – 8533.

Нощният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, последван часове по-късно от малко по-слаб, унищожи цели квартали на огромни турски градове в район, цялостен с милиони хора, избягали от войната в Сирия и други спорове.

Ръководителят на сирийския Национален център по земетресенията Раед Ахмед го назова " най-силното земетресение, записано в историята на центъра ".

Най-малко 560 души са починали в бунтовническите и следените от държавното управление елементи на Сирия, оповестяват държавните медии и медицински източници.

Първото земетресение беше последвано от повече от 50 вторични труса, в това число трус с магнитуд 7,5, който раздруса района в разгара на издирвателните и избавителните работи през днешния ден следобяд. Часове по-късно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер също раздруса югоизточна Турция, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати. Плиткият трус е бил усетен в 13:24 ч. (10:24 по Гринуич) на 4 километра южно-югоизточно от град Екинозу.

Шокираните оживели в Турция излязоха по пижами на заснежените улици, наблюдавайки по какъв начин спасителите ровят с ръце из отломките на развалените домове.

" Седем членове на моето семейство са под отломките ", сподели пред Агенция Франс Прес Мухитин Оракчъ, оживял в турския най-вече кюрдски град Диарбекир. " Сестра ми и трите ѝ деца са там. А също и брачният партньор ѝ, свекър ѝ и свекърва ѝ. "

Спасителната акция е затруднена от зимна вихрушка, която покрива главните пътища с лед и сняг. Длъжностни лица оповестиха, че земетресението е направило неработещи трите огромни летища в региона, което в допълнение е усложнило доставките на жизненоважна помощ.

Ердоган изрази своите съболезнования и прикани за национално единение, като съобщи: " Надяваме се, че ще преминем през това злополучие дружно допустимо най-скоро и с най-малки вреди. "

Срутени домове в Сирия

Първият трус е станал в 04:17 ч. (01:17 по Гринуич) на дълбочина към 17,9 км покрай турския град Газиантеп, в който живеят към 2 милиона души, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати. Датският геоложки институт съобщи, че трусовете са били усетени чак в Гренландия.

Осама Абдел Хамид, претърпял земетресението в Сирия, сподели, че фамилията му е спяло, когато са почнали трусовете.

" Събудих жена си и децата си и побягнахме към вратата ", сподели той. " Отворихме я и внезапно цялата постройка се срути. "

Говорител на сирийската гражданска отбрана съобщи, че екипи се пробват да спасят затрупаните хора.

" Много здания в разнообразни градове и села в Северозападна Сирия се срутиха... Дори в този момент доста фамилии са под руините ", сподели Исмаил Алабдала.

Съединени американски щати, Европейския съюз, Русия неотложно изпратиха съболезнования и оферти за помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да даде " нужната помощ " на Турция, чиито бойни дронове оказват помощ на Киев в битката с съветското настъпление.

Кадри по турската телевизия демонстрираха спасители, които копаят в парчета в градските центрове и жилищните квартали на съвсем всички огромни градове по границата със Сирия. Някои от най-тежките опустошения са наоколо до епицентъра на земетресението сред Кахраманмарас и Газиантеп, където цели квартали са в руини под натрупващия се сняг.

Губернаторът на Кахраманмарас Омер Фарук Коскун съобщи, че е прекомерно рано да се дефинира броят на жертвите, защото са разрушени доста здания.

" В момента не е допустимо да се уточни броят на починалите и ранените, тъй като са разрушени толкоз доста здания ", сподели Коскун. " Щетите са съществени. "

Известна джамия от XIII в. се срути отчасти в провинция Малтая, където 14-етажна постройка с 28 жилището, в които са били настанени 92 души, също се срути. В други градове изявления в обществените мрежи демонстрират 2200-годишен палат на върха на рид, издигнат от римските войски в Газиантеп, който лежи в руини, а стените му са отчасти превърнати в парчета.

" Чуваме гласове тук - и там също ", беше чут един избавител да споделя по телевизия NTV пред срината постройка в град Диарбекир. " Под руините може да има 200 души. "

Прекъсвания на електрозахранването

Сирийското министерство на опазването на здравето заяви за вреди в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско оборудване.

Кореспонденти на Агенция Франс Прес в Северна Сирия описват, че ужасени поданици са избягали от домовете си, откакто земята се е разтресла.

Още преди нещастието постройките в Алепо, предвоенния търговски център на Сирия, постоянно се срутваха заради разрушената инфраструктура, която страдаше от неналичието на контрол по време на войната.

Наджи Горур, специалист по земетресенията в Турската академия на науките, прикани локалните управляващи неотложно да ревизират язовирите в района за пукнатини, с цел да предотвратят евентуално пагубни наводнения. Властите прекъснаха доставките на природен газ и електрическа енергия в целия район като защитна мярка, като затвориха и учебните заведения за две седмици.

" Размерът на вторичните земетресения, които могат да продължат с дни, макар че в множеството случаи силата им понижава, носи риск от сриване на структури, които към този момент са отслабени от предходните събития ", съобщи Дейвид Ротери, специалист по земетресенията в Отворения университет във Англия. " Това прави рискови напъните за търсене и избавяне. "

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 година турският район Дузче пострада от земетресение с магнитуд 7,4, при което починаха над 17 000 души - в това число към 1000 в Истанбул.

Експертите от дълго време предизвестяват, че мощно земетресение може да опустоши Истанбул - мегаполис с население от 16 милиона души, цялостен с разнебитени къщи.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер раздруса Турция през 1939 година, когато в източната провинция Ерзинджан починаха 33 000 души.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР