Най-многобройна е конкуренцията в телевизията и при фиксирания интернет Амбицията

...
Най-многобройна е конкуренцията в телевизията и при фиксирания интернет Амбицията
Коментари Харесай

Приходите и абонатите на БТК леко растат за полугодието


Най-многобройна е конкуренцията в малкия екран и при закрепения интернет

Амбицията е България да се трансформира във високотехнологичен хъб за Балкански район

Оборотът за тримесечието е 211 млн. лева, облагата за интервала също се свива

След лекото стесняване напролет приходите на Българската телекомуникационна компания (БТК) още веднъж порастват. За първото полугодие на 2017 година нарастването им е с 0.6% до 432 млн. лева, с което сдружението остава най-големият локален телеком.
Само за второто тримесечие повишаването на приходите е с 1.43% до 221 млн. лева Подобрение в оборотите си през второто тримесечие на годината имат и другите два огромни играча в телеком бранша – " Мобилтел " и " Теленор ", които регистрираха даже по-големи растежи - надлежно с 3.4% до 103.3 млн. евро и с 1.2% до 163 млн. лева

Финансовият резултат на БТК също се усъвършенства, откакто при започване на годината беше маркиран спад. Общата облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) за полугодието е 161.2 млн. лева, което е с 2.53% повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година В доклада си от компанията означават позитивния резултат от намалените оперативни разноски за подобряването на финансовия резултат. Само за второто тримесечие облагата е съвсем 84 млн. лева, което е с 8.9% повече по отношение на година по-рано. За съпоставяне - регистрираният от " Мобилтел " растеж на EBITDA за интервала април - юни е с 8.6% до 33.4 млн. евро, а при " Теленор " подобрението в индикатора е с 1.61% до 63 млн. лева

Фиксиран напредък

След като в продължение на няколко следващи тримесечният оборотът на БТК растеше значително с помощта на прибавянето на бизнеса на НУРТС в средата на 2015 година, от началото на годината компанията към този момент записва известно стесняване на идващите по линия на мултиплекса приходи. Така за следващо тримесечие най-осезаемо нарастват приходите на телекома от закрепени телефонни услуги – в края на полугодието те са с 5.3% повече по отношение на година по-рано, или 173.5 млн. лева Броят на клиентите на закрепена телефония обаче продължава да понижава – до 866 хиляди спрямо 987 хиляди преди година.

При постъпленията от мобилна телефония се резервира по-скромният растеж от 0.6%, следен и през първото тримесечие – до 247.5 млн. лева От БТК регистрират, че към средата на 2017 година делът им по доходи на мобилния пазар леко се е нараснал и към този момент е 28.4% спрямо 28% към края на първото тримесечие. Общият брой на клиентите на мобилни услуги също пораства и доближава 3.14 млн., или с 2.35% повече по отношение на полугодието на 2016 година Увеличава се и делът на клиентите на срочни контракти измежду тях – 88% спрямо 86% за първото тримесечие на 2016 година

Клиентите на предлагания от телекома закрепен интернет са 452 хиляди, като броят им нараства с съвсем 10% по отношение на година по-рано, а пазарният дял на БТК в сегмента се резервира на ниво от 26% при 25% за втория по индикатора " Мобилтел " и 12% за " Булсатком ". Компанията остава водач и при доставката на интерактивна телевизия (IPTV), където към края на полугодието има 426 хиляди клиенти (9.2% растеж на годишна база).

Инвестиции в 4G

В главната си част капиталовата стратегия на телекома остава подчинена на развиването на 4G мрежата му. По това перо през първата половина на годината са били ориентирани 76% от общите инвестиции на БТК, които за интервала са на 83.9 млн. лева, или над 19% от приходите. За съпоставяне - година по-рано финансовите разноски са били на стойност 111 млн. лева, или 25.8% от общия оборот, като 72% от тях са били изхарчени за развиване на мрежата.

От телекома оповестяват, че към края на първото полугодие 4G мрежата доближава 94% покритие на популацията в страната. Броят на покритите с високоскоростна оптична връзка семейства в края на юни е близо 1.1 млн., като се усилва с 3.4% по отношение на година по-рано, излиза наяве още от доклада на БТК за полугодието.

През първата половин година БТК направи две огромни покупко-продажби - изкупи дял от притежателя си против 30 млн. евро и продаде телефонната палата на сдружение от групата на Васил Божков против 33.9 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР