Най-много шест партии ще намерят място в парламента, ако изборите

...
Най-много шест партии ще намерят място в парламента, ако изборите
Коментари Харесай

Горещо от Медиана! Кой кого ще бие на изборите?

Най-много шест партии ще намерят място в Народното събрание, в случай че изборите са в този момент, демонстрира изследване на организация „ Медиана “ за политическите настройки все още.

Изследването е извършено в интервала 19-24 февруари 2023 година с 973 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация „ Медиана “ и е осъществено със лични средства.
-->
От организацията прецизират, че става въпрос за настройките на гласоподавателите към 25 февруари и може да се трансформират в хода на предизборната акция. Към момента 20% от гласоподавателите декларират, че не са твърдо решили дали ще гласоподават и за кого. Това значи огромен % колебаещи се, което може да промени настройките във всеки един миг.

На въпрос „ Ако през днешния ден имаше парламентарни избори, за кого бихте дали своят вот? “, 24,6% от запитаните дават отговор ГЕРБ-СДС. Коалицията „ Продължаваме Промяната-Демократична България “ е втора с 22,7%, „ Възраждане “ избират 12,5 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават. Следват Движение за права и свободи със 11,3%, Българска социалистическа партия – 8,9 на 100 и „ Български напредък “ с 4,5 %.

Коалиция „ Левицата “ събира 3,5% от отговорите на хората, решили да отидат до урните, а „ ИТН “ – 3,1 %. С „ Не поддържам никого “ биха дали своят вот 6,1 на 100 от запитаните.

Допитването на „ Медиана “ демонстрира, че все още бариерата за влизане в Народното събрание минават шест обединения. Според социолозите „ Левицата “ и „ ИТН “ имат късмет да трансферират четирите %.



В рейтинга на политиците не се следят обилни разбърквания. Общо 49 % от запитаните утвърждават президента Румен Радев като добър политик. Той е следван от водача на ГЕРБ Бойко Борисов с 26 % позитивни оценки. Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов и Мая Манолова, водач на „ Изправи се БГ “ получават по 20 % доверие. Следва водачът на „ Български напредък “ Стефан Янев със 19 на 100, а ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова получава 17 % утвърждение.

Изследването записва емфатичен скептицизъм, подбуден от удара върху материалния стандарт на живот на огромна част от семействата. Над 60% регистрират утежняване на материалното си състояние в последната година, като болшинството показват, че в последните месеци им се постанова да пестят от задоволяването на съществени потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната битка в идващия месец, разясняват социолозите.

Общо 59 % от запитаните чакат утежняване на обстановката в страната в идната една година. Едва седем % имат вяра, че ще има усъвършенстване.

На въпрос дали България би трябвало да дава оръжие на Украйна, 60 % от запитаните дават отговор с „ не “, 19 на 100 дават позитивен отговор, а 21 % не могат да преценяват.

По отношение на въвеждането на еврото, 59 % считат, че страната ни не би трябвало да влиза в еврозоната през 2024 година, за 17 % това е верен ход, а 24 на 100 не могат да преценяват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР