Най-много Михаил Сергеевич обичаше Германия след като активно допринесе за

...
Най-много Михаил Сергеевич обичаше Германия след като активно допринесе за
Коментари Харесай

Замък в Алпите, елитен дом на Рубльовка и цял куп апартаменти: Какво наследство остави Горбачов

Най-много Михаил Сергеевич обичаше Германия откакто интензивно способства за нейното обединяване, а и той беше обожаван там. Затова забележителна част от активите на фамилията на Горбачов, както към този момент оповестиха немските медии, са съсредоточени в тази страна.

Но, несъмнено, и в Русия също е останало нещо, написа Василиса Николаева в материал в kp.ru, оповестен от Труд.

Държавна пенсия и държавна вила

Още през 1994 година Борис Елцин, безконечният антагонист на Горбачов, откри месечната прехрана за своя предходник – по 40 минимални работни заплати (611 000 рубли през август 2022 година или към $10 143) и по този начин стартира пожизнената държавна прехрана на първите държавни ръководители-пенсионери. Преди това пенсията на Горбачов не беше индексирана и възлизаше на… няколко $.

Освен това му беше предоставена за прилагане къща в руски жанр в село Калчуга на Рублевско-Успенското шосе, кола с водач, защита и придружители. В този регион в миналото са живеели Бухарин, Ворошилов, Микоян. Сега елитните недвижими парцели от това равнище скачат над 100 млн. рубли.

Известно е също, че Михаил Сергеевич е имал и апартамент в Москва, на улица Косигин, който в този момент принадлежи на композитора Игор Крутой. Той закупи жилището дружно с пространствата за защита, ситуирани тъкмо там, съгласно някои източници за $15 млн.

Немските метри

Не е загадка, че след оставката си Михаил Сергеевич беше жител на света и по тази причина, както успяхме да разберем, активите му могат да бъдат разпръснати в разнообразни страни. Но най-много са в Германия. Дъщеря му Ирина и внучката Ксения към момента живеят в Берлин. Дъщерята е наследница от първи ред и тя е тази, която може да претендира за собствеността на татко си, в това число върху авторските права върху неговите творби.

Според немските медии Ирина Вирганская се е преместила да живее в столицата на Германия през 2013 година от Шулцендорф с втория си брачен партньор, предприемача Андрей Трухачов. Вестниците прецизират, че в продължение на доста години двойката е живяла „ много непретенциозно “ в малко жилище, като се е опитвала да не притегля вниманието, като се изключи визитите на известния татко.

Според Spiegel през 2020 година Вирганская е закупила имот в първокласен регион в квартала Шмаргендорф в западен Берлин, който струваше към €4,8 млн. В допълнение към това, съгласно публикацията, те също имат недвижими парцели в Грюневалд.

Внучката на Горбачов държи магазин за алкохол в Берлин-Вилмерсдорф. „ Винаги съм била очарована от тематиката за виното “, сподели тя пред бизнес списание Agitano през 2021 година

Самият Михаил Сергеевич през февруари 2017 година пусна за продажба своето триетажно имение със 17 стаи с повърхност от 600 кв. метра дружно с имот от 20 акра в Баварските Алпи. Цената му беше към €7 млн. И в последна сметка личната му щерка закупи парцела, както се споделя, на половин цена за €3,5 млн. Това имение се наричаше „ Замъкът Хубертус “ и беше издигнато преди към един век като подслон за сираци.

Защо бяха нужни тези свързани покупко-продажби с недвижимите парцели? Всичко е доста просто. Когато влизате в завещание в Европа, би трябвало да платите доста огромен налог – до 40%, даже и за земята. И това е доста нерентабилно, че от време на време роднините избират изцяло да се откажат от това, което им се поставя по закон, с цел да не останат без панталони.

В Германия Горбачов имаше и друга къща – в град Ротах Егерн. Това е апартамент на първия етаж на дребна къща (192 кв. метра, с камина и три тераси) за €3,22 млн. И таванско помещение с панорама към планината (181,15 кв. метра) за €3 млн. В сутерена има гараж, като едно паркомясто коства €35 000.

Хонорари с шест нули

В допълнение към материалните активи, Михаил Сергеевич също имаше приходи от интелектуалните си действия. В началото на 1992 година той основава Фондацията „ Горбачов “. След това е учредена екологичната организация „ Зелен кръст интернешънъл “, където Горбачов е ръководител на борда. Според изявления в медиите той е получавал 10% от активността им като акционер.

Преди няколко години Михаил Сергеевич разгласява своите записки, озаглавени „ Аз оставам оптимист “. Книгата съдържа мемоари от живота му, в това число далечното му детство, както и идването му на власт в Съюз на съветските социалистически републики. След това идва и цикъла от неговите лекции – „ След Кремъл “.

„ Една лекцията се оценяваше с шестцифрени цифри. Хонорарите към този момент са по-големи, седемцифрени ”, сподели в изявление за „ Комсомолская истина ” Владимир Поляков, неговият помощник във фондацията на Горбачов, който работи един до друг с политика в продължение на десетилетия.

Недвижими парцели в Америка

Също по този начин, съгласно известия в медиите, Горбачов може да има недвижими парцели в Съединени американски щати.

Известният юрист, професор Янис Юкша допуска, че в този случай, заради актуалната политическа обстановка, роднините на Михаил Сергеевич може да имат проблеми с влизането си в наследството в Америка.

„ Въпреки това, че Горбачов се счита за „ добър руснак “ в целия свят и не е попадал под глобите, наследниците може да имат проблеми с наследството. Може би ще наследството ще бъде предадено на законните наследници, а по-късно ще им бъде отнето под някакъв претекст. Вече е имало такива прецеденти с съветската благосъстоятелност “, сподели Юкша пред „ Комсомолская истина ”.

Не като Брежнев

Във всеки случай последният общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз умря надалеч от това да бъде безпаричен човек. Въпреки че Горбачов напусна актуалната политика прекомерно рано, с цел да направи ужасно благосъстояние, на фона на потомците на Брежнев, които в последна сметка изгубиха всичко, Михаил Сергеевич изцяло обезпечи своите наследници.

Припомняме, че внучките на някогашния президент на Съюз на съветските социалистически републики отхвърлиха да бъдат обществени персони, макар че и двете бяха известни всемирски лъвици по едно време. Но след брака си и Ксения, и Анастасия се реалокираха в Бавария, където майка им Ирина Вирганская от дълго време живее.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР