Най-малкото 1 година ще ни трябва, за да си осигурим

...
Най-малкото 1 година ще ни трябва, за да си осигурим
Коментари Харесай

Експерт: Поне 1 година ще ни трябва, за да намерим алтернатива на руския газ

Най-малкото 1 година ще ни би трябвало, с цел да си осигурим сигурна опция на доставките на съветски природен газ и то в случай че сме доста стегнати в договарянията. Това сподели енергийният специалист и някогашен член на КЕВР Еленко Божков в предаването на Българска национална телевизия „ Говори в този момент “.

Според него не би трябвало да се приключват ненадейно всевъзможни връзки с „ Газпром “, каквото усещане се сътвори предходната седмица. Трябва да се употребява опцията, която дава Европейския съюз да се направи общ контракт, само че постигането му ще е постепенно и мъчно, акцентира Божков.

Той сподели още, че Германия явно не е доста въодушевена от общ контракт, защото тя има доста преференциален за нея двустранен контракт с „ Газпром износ “.

Експертът Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен конгрес сподели, че би трябвало да се приготви значима диверсификация на източниците на природен газ, тъй като това ще накара и „ Газпром износ “ да бъде по-отстъпчив в договарянията и да предложи по-ниски цени. „ Само от известието, че Англия се отхвърля от вноса на съветски нефт, понижиха с 20% котировките на съветския нефт. Същото ще стане и с природния газ “, сподели Казанджиев.

Според него договорът ни с „ Газпром износ “ не може просто по този начин да се трансформира във връзка с валутата, с която се заплаща горивото.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР