Най-малко в осем града в Мексико се проведоха демонстрации в

...
Най-малко в осем града в Мексико се проведоха демонстрации в
Коментари Харесай

Мексиканците се надигнаха против убийствата на журналисти

Най-малко в осем града в Мексико се организираха демонстрации в символ на митинг против убийствата на трима публицисти, заяви Асошиейтед прес.

В граничния град Тихуана двама публицисти бяха убити в границите на една седмица. На 17 януари престъпният фотограф Маргарито Мартинес беше убит пред дома си. На 23 януари репортерката Лурдес Малдонадо Лопес е открита убита в колата си.

Десетки публицисти и техни поддръжници минаха във вторник по централен бул. в Тихуана, държейки плакати с лозунги като " Спрете убийствата на публицисти, нито една гибел повече! ".

Фоторепортерите сложиха камерите си на земята пред Националния замък в столицата Мексико. Мястото беше украсено с цветя, дребни табелки с надпис " Преса, не пукотевица!`` и фотоси на Малдонадо, Мартинес и Хосе Луис Гамбоа, който почина на 10 януари в щата Веракрус, на брега на Мексиканския залив.

Вътре в двореца президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се изправи пред публицистите на ежедневния си брифинг и още веднъж даде обещание, че виновните за убийствата ще бъдат осъдени, че няма да има безотговорност.

Но прецедентът не е насърчителен. Заместник-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас съобщи наскоро, че повече от 90 на 100 от убийствата на публицисти и правозащитници остават неразкрити, макар че държавната система е призвана да ги пази.

Според основания в Ню Йорк Комитет за отбрана на публицистите този % е 95.

Протести се организираха и в щатите Веракрус, Сан Луис Потоси, Дуранго и Наярит, като десетки публицисти се събраха под плакати с надписи:, " Нито един погубен публицист повече " и, " Истината не може да бъде убита ".

Мексико остава най-опасното място в Западното полукълбо за публицистите макар обещанието на държавното управление да ги пази. Някои от убитите неотдавна публицисти са били включени в държавна стратегия за отбрана, която съгласно мнозина е незадоволителна.

От декември 2018 година насам в Мексико са убити съвсем 50 публицисти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР