Най-малко трима души са убити, а над 12 са ранени,

...
Най-малко трима души са убити, а над 12 са ранени,
Коментари Харесай

Трима убити по време на протестите в Афганистан

Най-малко трима души са убити, а над 12 са ранени, откакто талибаните разпръснаха митинг в източния град Джалалабад, съобщи Sky News.

Десетки протестиращи в Джалалабад подвигнаха националния байрак на Афганистан и смъкнаха знамето на талибаните в навечерието на деня на независимостта на Афганистан. Тогава талибаните са разкрили огън и са почнали да удрят хора с палки, сподели афганистански здравен чиновник пред ``Асошиейтед прес``. 

Междувременно президентът на Афганистан Ашраф Гани, който избяга от страната, когато талибаните превзеха Кабул, бе посрещнат в Обединените арабски емирства дружно със фамилията си по „ филантропични аргументи “, заяви външното министерство на страната. Британският " Дейли мейл " писа, че Гани се отправил към летището с четири коли, натъпкани с чували с долари. Според посланика на Афганистан в Таджикистан Мухамад Зохир, представен от РИА Новости, сумата била  $169 млн.  Качил се на президентския вертолет, който побрал част от парите, а другите трябвало да изостави, тъй като нямало място. " Част от парите останали да лежат на площадката за политане ", удостоверил пресаташето на съветското посолство в Кабул Никита Ищенко. След идването си в Дубай Ашраф Гани бил настанен в болница, написа иранска организация, представена от ТАСС.

В северната афганистанска провинция Панджшир се образуват отряди на опозиция против радикалните талибани, завзели властта в страната, заяви ТАСС, представена от БГНЕС. Според източник на организацията в района, в тях се чака да се включат „ няколко хиляди “ индивида.

През последните дни се основават отряди за опозиция измежду локалното население узбеки и хазарейци, които да се опълчват на талибаните. Властите там не ги признават и в никакъв случай няма да го създадат, твърди източникът. Освен това от прилежащите райони в Панджшир са пристигнали доста преселници, главно дами и деца, избягали от талибаните.

Твърди се, че сега не престават въоръжените конфликти сред талибаните и отрядите на съпротивата в североизточните провинции Каписа и Тахар.

„ Всички тези събития предвещават нова революция в Афганистан “, счита източникът.

Вчера вицепрезидентът на страната Амрула Салех съобщи, че при отсъствието на президент, според конституцията той би трябвало да извършва длъжността на държавен глава. Той прикани афганистанците „ да се причислят към съпротивата “ против талибаните, като акцентира, че „ при никакви условия няма да се покори “ на бойците.

По информация на излъчващата от Бейрут проиранска телевизия „ Ал Алам “, правилните на Салех въоръжени сили са завзели региона Чарикар в провинция Парван и са прогонили оттам талибаните. Водачът на Националното ислямско придвижване маршал Абдул-Рашид Достум изпрати 10 000 бойци до дефилето Панджшир. За него се знаеше по информация на ТАСС, че през нощта на 15 август 2021 година е избягал в Узбеккистан след настъплението на талибаните в провинция Балх.

Ахмад Масуд - наследник на авторитетния в миналото водач на таджикската общественост в Афганистан Ахмад Шах Масуд (1953-2001), в писмо, оповестено на 16 август във френското списание ( " Правилото на играта " ), разгласи организирането на опозиция против талибаните, чийто център ще бъде провинция Панджшир.

Започват от статуите

Талибаните са унищожили статуята на водача на афганистанските муджахидини Абдул Али Мазари в Бамиан, излиза наяве от оповестени в Туитър фотоси.

Кадрите са публикувани в обществената мрежа от правозащитника Салим Джавел, който акцентира, че статуята е била „ взривена и подложена на вандализъм “ във вторник вечерта.

Абдул Али Мазари е погубен от талибани през 1995 година През 2016 година е почетен посмъртно със званието „ Мъченик на националното единение “.

В провинция Бамиан се намираха и двете изсечени в скалите скулптури на Буда, взривени от талибаните през 2001 година Тогава дейностите им провокираха всеобщо отвращение в света, защото тези скулптури бяха най-високите скулптурни изображения на Буда и едни от най-известните доислямски културни монументи в Афганистан. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР