Най-малко шестима души са загинали, а 202-ма са ранени след

...
Най-малко шестима души са загинали, а 202-ма са ранени след
Коментари Харесай

Две деца сред жертви и стотици ранени след мощния трус в Егейско море

Най-малко шестима души са починали, а 202-ма са ранени след земетресението в Егейско море край окръг Измир, съобщи турският ефирен канал НТВ, като се базира на ново известие на Дирекцията за управелние при бедствия и изключителни обстановки. Продължават избавителните интервенции в 12 разрушени и потърпевши от труса здания.
Още по тематиката
Две деца починаха, а други осем души са в болница след труса на остров Самос. Министърът на гражданската отбрана Никос Хардалиас отлетя незабавно към мястото с лекарски екипи. Спасители са намерили починало дете, а друго са извлекли в безсъзнание от руините на рухнала постройка. Телевизия ЕРТ1 заяви, че и второто дете е умряло по-късно. Според малкия екран двете деца - възпитаници на 15 и 17 години, се прибирали от учебно заведение по тясна уличка, когато върху тях се срутила стената на остаряла каменна къща.



В 13.51 часа, мощно земетресение в Егейско море и последвало цунами удариха крайбрежията на Турция, покрай Измир и гръцкия остров Самос. Според разнообразни източници трусът е бил със мощ сред 6,6 и 7,0 по скалата на Рихтер. Има разминаване и в посочената дълбочина, данните варират сред 5 и 16 километра. Епицентърът е бил в Гърция, край Додеканезите - група гръцки острови в Егейско море, покрай югозападния бряг на Турция в региона на Измир.



Свидетели описват, че земята се е люляла в продължение на 30 секунди. Има съществени опустошения и рухнали жилищни здания. Спасители се притесняват, че под отломките има доста затрупани хора.

Трима души са извадени ранени отдолу под руините на рухнала постройка в община Байраклъ в Измир, съобщи Анадолската агенцияа.

Информацията беше доказана в Туитър и от здравния министър Фахреттин Коджа. Той съобщи, че са пристигнали 38 коли за спешна помощ, два медицински хеликоптера и 35 избавителни екипа, съобщи АП.

Кметът на Измир Тунч Сойер уточни, че минимум 20 жилищни здания са разрушени в турския район Измир. По думите му са били избавени 70 души отдолу под руините.



Жителите на Измир бяха обхванати от суматоха и поради вероятно цунами. След земетресението морето се е отдръпнало, а на някои места е заляло жилищни региони. Улиците на град Сеферихисар са наводнени след земетресението, като равнището на водата доближава близо метър, заяви вестник " Миллиет ".



Исмаил Йечискин, кмет на измирския регион Сеферихисар, съобщи, че морското ниво се е повишило вследствие на земетресението. " Изглежда, че имаше малко цунами ", сподели той пред телевизионния оператор NTV.

 Измир
Измир
Снимка: AP/БТА

Кадри в обществените медии демонстрират парчета, в това число хладилници, столове и маси, които се носят по улиците, залени от придошлата морска вода. Телевизия TRT Haber пък сподели, че и колите в квартала Сеферихисар са влачени от водата и струпвани една върху друга.

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум уточни, че има известия за шест рухнали здания в общините Борнова и Байраклъ в Измир и удостовери, че затрупани хора под руините. Министърът посочи, че е основан координационен център за реакция по отношение на бедствието в границите на валийството. Той съобщи, че самият той и министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли отпътуват за Измир по разпореждане на президента Реджеп Тайип Ердоган.

 Измир
Измир
Снимка: AP/БТА

Земетресението е предизвикало леки пукнатини на здания в градовете Ушак, Денизли, Маниса, Балъкесир, Айдън и Мугла, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Валията на Истанбул Али Йерликая уточни, че земетресението е усетено в Истанбул, само че няма известия за потърпевши и вреди.

Няколко минути след първичното земетресение е регистриран второстепенен трус със мощ 4,1 по Рихтер. Земетресението е усетено много мощно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

И още за вреди на гръцкия остров Самос

Засега сведенията за жертвите на острова са двете деца, само че се оповестява за ранени хора.

Осем души са ранени и голям брой здания са потърпевши на гръцкия остров Самос след днешното земетресение с магнитуд 6,7, което раздруса северозападния бряг на егейския остров през днешния ден, оповестява в. " Катимерини ".

Ранените са признати в лечебни заведения в основния град на острова и във втория по величина град - Карловаси. Местните здравни управляващи прецизираха, че контузиите им не са животазастрашаващи.

Щети са понесли най-вече остарели къщи в градовете Питагорио, Карловаси и Вати. Властите в Самос оповестяват за паднали стени на локално учебно заведение, черква, както и на къщи. Според локалния портал Zougla.gr в болничното заведение на Самос са докарани четирима души, потърпевши от земетресението, в това число тежко ранена жена, върху която паднала част от стена.

Летището на острова е краткотрайно затворено за оценка на вредите.



Жителите на Самос, остров с население от към 45 000 души, бяха призовани да стоят надалеч от крайбрежните региони поради предстоящо цунами.

" Беше доста огромно земетресение, мъчно е да има по-голямо ", сподели Ефтихмиос Лекас, началник на гръцката организация за антисеизмично обмисляне, пред гръцката телевизия Скай.Лекас, представен от Ройтерс.

На гръцкия остров Самос чакат мощни вторични земетресения. Властите предизвестяват хората да не влизат в къщите и да не се приближават до морето поради предстоящите високи талази. Разрушения по постройките има и на прилежащия остров Хиос. Към Самос от столицата Атина е изхвърчал аероплан с лекарски екип, профилиран в оказване на помощ при бедствия.

Гърция и Турция подготвени за взаимопомощ


Турция и Гърция са се заели, макар острите напрежения помежу им, да си окажат взаимно помощ, в случай че има потребност, откакто бяха разтърсени от мощно земетресение през днешния ден в Егейско море, съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на известие на турското външно министерство.

В телефонен разговоро министрите на външните работи на двете страни " подчертаха, че са подготвени, при положение на потребност, да си окажат взаимно помощ и поддръжка ", се показва в известието на министерството.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се е обадил на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с цел да му сервира съболезнования след мощното земетресение, усетено и в двете страни, което лиши живота на няколко души в турския град Измир, съобщи Ройтерс.

" Каквито и различия да имаме, в този момент е миг, в който нашите нации би трябвало да застанат един до различен ", написа Мицотакис в Туитър.

Турция е подготвена при положение на нужда да окаже помощ на Гърция след земетресението в Егейско море, написа в Туитър ръководителят на Дирекцията по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун.

" Молим се да няма повече жерти /от земетресението/ в Турция и Гърция и показваме състрадание към пострадалитге от земетресението от двете страни. Тази покруса още веднъж ни припомня какъв брой сме близки, без значение от разликите в политическите възгледи. Ние сме подготвени да помогнем на Гърция, в случай че тя има потребност от това ", написал Алтун в профила си в Туитър.

 Карта на Американската геоложка работа за епицентъра на днешното трусове (указан със звезда)
Карта на Американската геоложка работа за епицентъра на днешното трусове (указан със звезда)
Снимка: Скрийншот
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР