Най-малко петима протестиращи са били ранени в Кения днес, когато

...
Най-малко петима протестиращи са били ранени в Кения днес, когато
Коментари Харесай

Най-малко 5 ранени при антиправителствени протести в Кения заради поскъпването на живота

Най-малко петима протестиращи са били ранени в Кения през днешния ден, когато полицията се е сблъскала с стачкуващи, които са призовали държавното управление да понижи разноските за живот , написа „ Асошиейтед прес “.

Демонстрацията идва, откакто опозицията прикани за тридневни митинги в цялата страна , започващи от през днешния ден в нова вълна от неодобрение, целяща да принуди президента да анулира финансовия закон, налагащ нови налози.

Президентът Уилям Руто даде обещание, че няма да има митинги, заявявайки, че ще се изправи „ челно “ против водача на опозицията Райла Одинга.

Четирима протестиращи бяха ранени в столицата, региона Матаре в Найроби, твърди полицейски чиновник, който пожела да остане неизвестен, защото не е акредитиран да приказва с медиите. Екипът на „ Асошиейтед прес “ се натъкна на мъж, ранен в бедните квартали на Кибера.

Бизнесите в Найроби останаха затворени в сряда, защото полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия , с цел да разпръсне протестиращите. Съобщава се за демонстрации в няколко други елементи на страната, в това число западните окръзи Кисуму, Мигори и Кисии, където опозицията се радва на голяма поддръжка . Във вторник полицията съобщи, че митингите в сряда са били противозаконни , защото не е било издадено позволение.

Правото на мирни митинги е залегнало в конституцията на Кения, само че в предишното опозицията е провеждала насилствени митинги, които са довели до смъртни случаи.

Дневните учебни заведения в Найроби и крайбрежния град Момбаса бяха подредени да бъдат затворени от министъра на образованието.

Протестите от предходната седмица доведоха до гибелта на повече от 6 души и доста други бяха ранени, в това число 53 деца, които изпаднаха в потрес след хвърлянето на сълзотворен газ в учебния им комплекс. Религиозни водачи приканват за разговор сред държавното управление и опозицията за преустановяване на митингите.

Католическите епископи, водени от Антъни Мухерия, в сряда излязоха с изказване, в което повториха, че „ не би трябвало да се пролива повече кръв “ и приканиха президента да анулира новоприетия Закон за финансите , който развълнува кенийците.

Новият закон за финансите увеличи цената на горивата до най-високата си стойност, защото държавното управление ползва удвояване на налога върху добавената стойност върху петролните артикули до 16%. Новите цени влязоха в действие макар правосъдно предписание за прекъсване на използването на противоречивите нови налози.

Докато кенийски религиозни водачи и други приканват президента да анулира финансовия закон, с цел да облекчи възходящото публично отчаяние , Международният валутен фонд тази седмица назова утвърждението му „ решаваща “ стъпка към понижаване на уязвимостта на дълга на Кения .

Западни пратеници от 13 страни издадоха във вторник взаимно изказване, в което приканват за разговор и показаха угриженост по отношение на загубата на живот и унищожаването на имущество.

Правозащитната група Human Rights Watch прикани във вторник политическите водачи да спрат да дефинират протестиращите като „ терористи “ и да зачитат правото на мирни митинги . Групата прикани полицията да употребява мощ и живи патрони, с цел да се изправи против протестиращите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР