Най-малко четири правила от медицинския стандарт за акушерство и неонатология

...
Най-малко четири правила от медицинския стандарт за акушерство и неонатология
Коментари Харесай

Медицински одит откри смущаващи грешки в Шейново около размяната на бебетата

Най-малко четири правила от медицинския стандарт за акушерство и неонатология са нарушени при размяната на бебетата в АГ болничното заведение " Шейново ".

При това - майката на едно от заменените деца е накарана да заплати 900 лв. за избор на екип при раждането със секцио, макар че е постъпила по неотложност и лечебното заведение не е трябвало да ѝ желае пари.

Нарушения са открити от акушерката, изписала децата на друга майка, до началника на отделението по Неонатология и други управителни позиции в " Шейново " - в това число в описанието на отговорностите им в правилника за активността на звеното.

Идентификационните гривни се сверяват при раждането, при преместването от родилната зала в неонатологията, при даването на детето на майката и при изписването им от болничното заведение - на никое място по тази верига не е обърнато внимание, че се позволява неточност.

Заради сериозния скандал ИА " Медицински одит " е разпоредила цялостна инспекция на всички родилни отделения в България, с цел да се откри дали тези пропуски са систематични и дали има потребност от възстановяване на стандартите.

Проверката въпреки всичко ще продължи до 15 февруари, преди да бъдат наложени съответните административни санкции.

" Човешка неточност и непълен надзор " беше обяснението на ръководителя на инспекцията проф. Росен Коларов.

" Няма смисъл да приказваме какъв брой са натоварени - всички отделения са претрупани, само че контролът би трябвало да се съблюдава на всички места ", сподели той.

Оля Василева, която е взела участие в инспекцията в " Шейново ", уточни, че изписващата акушерка е била длъжна да съпостави номерата от гривните на майките с тези на децата, преди да ги освободи от болничното заведение.

Началникът на клиниката също не е извършил отговорностите си по надзор на активността на лекарите, нарушавания са открити при основната сестра-акушерка и при старшата акушерка - всеки от тях е трябвало да упражнява надзор над подчинените си, с цел да не се стига до сходен случай.

От ИА " Медицински одит " въпреки всичко са открили проблем и в това, че отговорностите на всички хора от екипа не са били задоволително в детайли разказани във вътрешните документи - по тази причина са разпоредили те да бъдат изяснени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР