Най-малко 45 000 души са напуснали южната сирийска провинция Дераа

...
Най-малко 45 000 души са напуснали южната сирийска провинция Дераа
Коментари Харесай

45 000 напуснали домовете си в Южна Сирия заради боеве

Най-малко 45 000 души са напуснали южната сирийска провинция Дераа поради интензивни сражения. Бежанците са поели към Йордания, прецизира организация Ройтерс, базирайки се на представител на Организация на обединените нации.

Говорителят на Бюрото на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните въпроси Йенс Ларке съобщи през днешния ден, че вследствие на боевете има убити и ранени цивилни, в това число деца, а болница е спряла да действа поради въздушни удари.

Бетина Люшер - говорителка на Световна продоволствена стратегия на Организация на обединените нации, добави на брифинга в Женева: „ Очакваме, че броят на разселените може да се удвои при ескалация на насилието “.

Миналата седмица генералният секретар на интернационалната организация прикани за понижаване на напрежението в Южна Сирия, където от седмица тече атака на армията на президента Башар Асад против следени от бунтовници региони.

Сили на режима са осъществили пробив с завладяване на две размирен селища -

Баср ал Харир и Млихат ал Аташ, вклинявайки се сред бунтовническите територии в Източна Дараа, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права (СЦНЧП), основан във Англия.

Това е най-значимият прогрес, реализиран от режима през последната седмица, разяснява шефът на центъра Рами Абдел Рахман. Североизточна Дараа към този момент е обкръжена напълно, добави той, представен от Агенция Франс Прес.

Най-малко 15 бунтовници били убити в понеделник в борбите за Баср ал Харир по данни на правозащитниците. През последната седмица са починали общо 29 бунтовници и 24 души от силите, подкрепящи режима, има и минимум 32 цивилни жертви, сочат данни на СЦНЧП.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР