Най-малко 40 души са загинали, след внезапните наводнения тази седмица

...
Най-малко 40 души са загинали, след внезапните наводнения тази седмица
Коментари Харесай

Броят на жертвите от наводненията в Индия достигна 40, а 75 са в неизвестност

Най-малко 40 души са починали, след неочакваните наводнения тази седмица в индийските Хималаи . Това оповестиха чиновници на индийското държавното управление пред " Ройтерс " през днешния ден. Спасителните интервенции в региона не престават втори следващ ден.

Езерото Лонак в планинския североизточен щат Сиким преля в сряда, след проливни дъждове. Това аргументи покачването на равнището на река Тиста и последвалите наводнения в региона. Според властите 22 000 души са наранени. Това е най-тежкото сходно злополучие в района от повече от 50 години.

" В 3 сутринта получихме телефонно позвъняване, че равнището на реката може да се увеличи и избягахме, с цел да се спасим ", описа Джавед Ахмед Ансари, 44-годишен, гражданин на долината Тиста, който има бизнес за рафтинг по река. " Бягахме към хълма в джунглата... Видяхме къщи, които бяха пометени. Сега виждам единствено първия етаж на нашата къща, който е цялостен с пясък, всичко е потопено. "
 Най-малко 14 починали и 102 изчезнали след наводнения в североизточна Индия
Най-малко 14 починали и 102 изчезнали след наводнения в североизточна Индия

Проливни дъждове накараха хималайско ледниково езеро Лонак в североизточна Индия да излезе от крайбрежията си

Учените и държавните органи работеха върху система за ранно предизвестие за наводнения в езерото Лонак. Ако беше изцяло подготвена, тя би могла да даде на хората повече време за евакуация, споделиха пред " Ройтерс " чиновници, участващи в плана.

Официални лица на Сиким оповестиха, че в четвъртък вечерта броят на починалите е бил 18 . Длъжностни лица в прилежащия щат Западен Бенгал, който е ситуиран по-надолу по течението оповестиха, че екипите за незабавна помощ са извадили други 22 тела , които са били отнесени. Приблизително 75 души към момента са в неопределеност.

" Водните равнища са спаднали в някои региони, само че северната част на Сиким е изцяло отцепена. Екипите за помощ не могат да доближат до засегнатите региони там ", изясни Цетен Бхутия, като добави, че телефонните мрежи в региона сега не работят.

За момента са евакуирани към 2400 души, а други 7600 са настанени във краткотрайни лагери , осведоми Бхутия. До 15 октомври ще са затворени частни и държавни институции в региона.
 23-ма военни са оповестени за изчезнали след ненадейно наводняване в Индия
23-ма военни са оповестени за изчезнали след ненадейно наводняване в Индия

Силни дъждове са попречили избавителните интервенции в региона.

Петнадесет моста бяха отнесени в щата, което затрудни избавителните интервенции. Всички мостове надолу по течението на хидроелектрическа станция Teesta-V са потопени, или отнесени, заяви индийското държавно управление.

От армията оповестиха, че ще изтеглят близо 1500 заседнали туристи с хеликоптери.

Военно съоръжение, в това число огнестрелни оръжия и експлозиви, е било отнесено в река Тиста, сподели представител на министерството на защитата в обява в обществените мрежи. Минохвъргачен снаряд беше открит в прилежащ регион в щата Западна Бенгалия. Според локалния народен представител Прадип Кумар Барма боеприпасът е експлодирал по-късно и е умъртвил дете и ранил шестима души.

Според Индийската метеорологична работа в Сиким е паднал 101 мм дъжд през първите пет дни на октомври, което е два пъти повече от естественото равнище. Това е провокирало наводнения, по-лоши от тези през октомври 1968 година, при които починаха към 1000 души. Метеоролозите чакат интензивността на дъжда да намалее след петък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР