Най-малко 39 цивилни афганистанци са били убити от австралийски военни,

...
Най-малко 39 цивилни афганистанци са били убити от австралийски военни,
Коментари Харесай

Австралийски спецбойци избили десетки цивилни в Афганистан

Най-малко 39 цивилни афганистанци са били убити от австралийски военни, съобщи Би Би Си.

Командването на въоръжените сили в Канбера е разгласило отчет, отдаден на държанието на бойците и офицерите от Зеления континент, служили в азиатската страна в интервала 2009 – 2013 година

В обширния документ се е посочвало, че бойци от подразделението за специфични интервенции са направили убийства на най-малко 39 цивилни афганистанци, като измежду жертвите е имало и пандизчии.

За осъществяването на закононарушенията са били обвинени на минимум 25-ма някогашни и сегашни спецбойци.

В отчета се е допълвало, че е имало напън от страна на по-висшите чинове към техните подчинени за осъществяване на убийства на мирните поданици.

Авторите на документа са написали, че в доста от случаите военните са слагали трофейно оръжие върху телата на жетвите си и са правили фотоси. По този метод военните са желали да скрият своите закононарушения и да показват почтените хора за терористи, са показали още съставителите на отчета.

Премиерът в Канбера Скот Морисън е определил разкритията като разтърсващи.

От президентството на Афганистан са декларирали, че министерство-председателят на Австралия по време на телефонен диалог с президента Ашраф Гани е изразил съболезнования за почтените жертви. Кабул е декларирал, че на този стадий не счита да разяснява отчета.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР