Най-малко 3 000 остават на открито в Босна и Херцеговина

...
Най-малко 3 000 остават на открито в Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

Хуманитарна катастрофа в Босна и Херцеговина

Най-малко 3 000 остават навън в Босна и Херцеговина при зимни условия, което може да се окачестви като филантропична злополука, предизвести ръководителят на задачата на Международната организация за миграция (МОМ) в страната Петер Ван дер Авераерт.
Той сподели, че след пожара и краткотрайното затваряне на лагера „ Липа “ край Бихач предходната седмица, към хиляда мигранти, останали там, са без заслон, а би трябвало да се прибавят още 1 500-2 000, живеещи в изоставени здания и спонтанни палатки в покрайнините на Бихач и Велика Кладуша, съобщи БГНЕС.
Ван дер Авераерт сподели пред телевизия H1, че МОМ разполага с нужните запаси за основаване на нов център за банкет, само че казусът е в местоположението.
 Намалява информираността на българите по отношение на бежанците Намалява информираността на българите по отношение на бежанците
Информираността за бежанците е на доста ниско равнище и с годините понижава в допълнение. През 2020 година делът на българите, които са напълн...
Съветът на министрите на БиХ по-рано одобри местоположението на село Липа да се трансформира в непрекъснат център за настаняване на мигранти, само че се съгласи, че настоящето краткотрайно леговище от палатки би трябвало да се освободи и да се построи ново контейнерно населено място с нужната инфраструктура.
Властите в Бихач не позволиха краткотрайно настаняване на мигранти от региона на Липа в някогашния лагер покрай фабриката „ Бира “.
Ван дер Авераерт сподели, че обстановката е оказала спомагателен миграционен напън върху границите, защото някои от останалите без дом са се насочили към Хърватия, а някои са решили да се върнат в Сърбия, вярвайки, че могат да прекарат зимата там при по-добри условия.
Общият брой на незаконните мигранти, живеещи сега в БиХ, съгласно оценките на МОМ е към 8 000.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР