Най-малко 26 души загинаха, а десет са в неизвестност, след

...
Най-малко 26 души загинаха, а десет са в неизвестност, след
Коментари Харесай

Най-малко 26 загинали при наводнения и свлачища в Южна Корея

Най-малко 26 души починаха, а 10 са в неопределеност, откакто проливни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в Южна Корея, оповестиха в неделя управляващите, до момента в който спасителите не престават да търсят хора, блокирани в наводнен под земята тунел, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

Южна Корея е в разгара на летния мусонен сезон и през последните четири дни валят проливни дъждове. Пороите станаха причина за повсеместни наводнения и свлачища, както и за преливането на огромен язовир.

Повечето от които са били затрупани от свлачища или са паднали в дълбока вода.

Спасителите работят, с цел да доближат към 15 автомобила, блокирани в 430-метров под земята тунел в провинция Северен Чхунчхеон, оповестиха от министерството.

Според организация Йонхап тунелът е бил залян през вчерашния ден сутринта, откакто ненадейно наводняване го е наводнило прекомерно бързо и хората не могли да избягат.

Днес, 16 юли, бяха открити още пет тела в останал под вода рейс.

По-голямата част от жертвите, в това число 17 починали и девет изчезнали, са от провинция Северен Кьонсан, планински район, изключително обиден от свлачища, които погълнаха къщи и погребаха жителите им.

Getty Images

Някои от изчезналите хора са били отнесени от преляла река в провинция Северен Кьонсан, оповестиха от вътрешното ведомство.

Прогнозата е, че до сряда ще паднат още дъждове, а метеорологичната администрация предизвести, че метеорологичните условия съставляват " сериозна " заплаха.

Южна Корея постоянно страда от от наводнения по време на летния мусонен сезон, само че като цяло страната е добре готова и броят на жертвите остава относително дребен.

Getty Images

Миналата година страната също претърпя проливни дъждове и наводнения, които убиха 11 души.

След това държавното управление сподели, че преваляванията през 2022 година са били най-обилните от началото на метеорологичните данни за Сеул преди 115 години, като изясни рисковото време с изменението на климата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР