Най-малко 21 мирни граждани са пострадали при извършено от бунтовниците

...
Най-малко 21 мирни граждани са пострадали при извършено от бунтовниците
Коментари Харесай

Най-малко 21 души пострадаха при нападение с отровен газ в Сирия

Най-малко 21 мирни жители са потърпевши при осъществено от бунтовниците нахлуване със снаряди с токсичен газ против сирийския град Алепо, съобщи Асошиейтед прес, като цитира държавни медии.

Televisión siria denuncia ataque químico en Khalidiyah (Alepo Oeste) acusa a geupos rebeldes de haner utilizado gas cloro en bombardeo desde Mansoura pic.twitter.com/zVJtJ9L95d

— Dani Castro (@1982cgd) November 24, 2018

Cincuenta atendidos en el hospital tras un posible ataque con cloro en la ciudad siria de Alepo. Los rebeldes niegan disponer de ese tipo de armamento y acusan al gobierno de orquestar el ataque para inculparles (lgc)https://t.co/YUn0yvBfJT

— DW Español (@dw_espanol) November 25, 2018

По данни на ТАСС потърпевшите са 37, в това число дами и деца, като всички те изпитват пристъпи на задушаване в резултат на действието на хлор. Две деца са в реанимацията в тежко положение.

Нападнати бяха търговски квартали на улица Нил, както и кварталите Ах Халидия и Джамият аз Захра.

Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиняванията на държавното управление в Дамаск за нападението.

Бунтовническият пълководец Абделасалам Абделразак съобщи, че опозиционните сили не имат отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира при започване на спора, той е служил в сирийската стратегия за химически оръжия. „Това са лъжи“, съобщи Абделразак в „Туитър“ скоро след появяването на известия за нахлуване в Алепо, при което са потърпевши десетки.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли изказванията за нахлуване с токсичен газ. Според него те са били направени откакто снаряди на държавните сили са засегнали следени от бунтовниците региони в нарушаване на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се пробва да подкопае съглашението, съобщи Седжари.

По данни на телевизия „Маядин“, представена от ТАСС, при нападението с хлор са потърпевши минимум 100 души.

В предишното бунтовниците са упреквали държавното управление в потребление на хлор против следени от тях региони, напомня АП.

Съвместен екип на Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химическите оръжия упрекна Дамаск за минимум две набези през 2014 и 2015 година и потребление на нервнопаралитичния газ зарин при нахлуване през 2017 година, при което починаха към 100 души.

Освен това екипът упрекна екстремистката група Ислямска страна в потреблението на иприт през 2015 и 2016 година Алепо беше подложен на обстрел и в четвъртък, напомня ТАСС.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР